Magyar gazdaság

Jön a vég Athénban? Berlin és az IMF sem adna több pénzt

Görögország legfontosabb hitelezői elveszítették a türelmüket. Berlin nem ad további segítséget Görögországnak az eddigi ígéreteken túl, az IMF pedig azt fontolgatja, hogy leállítja a pénzek folyósítását.

Az euróövezet tagállamai - köztük Németország is - az eddig tett ígéreteken felül már nem hajlandók további segítségeket nyújtani a dél-európai országnak. Sőt, a Nemzetközi Valutaalap a Görögországnak szánt pénzek leállítását fontolgatja. Minderről a Süddeutsche Zeitung értesült, amely hétfői számában arra hívta fel a figyelmet, egyre valószínűbb, hogy Görögországban államcsőd következik be, ugyanis a görög szanálási programban ismételten hézag mutatkozik. Ennek oka az, hogy a tavaszi választási harc tartama alatt csaknem valamennyi reformra vonatkozó előírás előkerült.

Ezenkívül az Antonio Samaras miniszterelnök vezette új kormány több időt követel az ország átszervezésére. Így a második EU-hitelcsomagban megígért, összesen 130 milliárd euróra rúgó hitelek nem lennének már elégségesek. Samarasnak ezért vagy a választási ígéreteivel ellentétben még többet kell takarékoskodnia, vagy pedig az euróövezeti partnereknek további kölcsönöket kellene nyújtaniuk, akár 50 milliárd euró összegben.

Erre azonban aligha hajlandó akár csak egy ország is - írja a Süddeutsche Zeitung. Berlini kormánykörökből ugyanis kiszivárgott "elképzelhetetlen, hogy Angela Merkel kancellár még egyszer a Bundestag elé lépjen, és hozzájárulást kér egy harmadik görög csomaghoz".

Wolfgang Schaeuble szövetségi pénzügyminiszter is közvetve az ellen nyilatkozott, hogy Görögországnak több időt adjanak a megállapodott reformok és takarékossági intézkedések teljesítésére. "Ha késedelmek mutatkoznak, akkor Görögországnak kell ezeket behoznia" - nyilatkozta Schaeuble a Bild-Zeitungnak. Philip Rösler gazdasági miniszter pedig elképzelhetőnek tartja Görögország kiválását az euróövezetből.  "Ha Görögország nem teljesíti az előírásokat, akkor már nem kerül sor további kifizetésekre" - figyelmeztetett.

Németország hitelcsomag IMF reform segély hitel Görögország euróövezet
Kapcsolódó cikkek