Magyar gazdaság

Küszöbön áll a kamatcsökkentés

Az elmúlt hónapokkal ellentétben az MNB holnapi kamatdöntő ülése kifejezetten izgalmasnak ígérkezik, véli a K&H Alapkezelő közgazdásza.

Habár az elemzői várakozások továbbra is az alapkamat tartását valószínűsítik, és az inflációs várakozások sem indokolják a kamatcsökkentést, az EU-IMF tárgyalások elindulása, ezzel együtt pedig a hazai kötvények jelentősen javuló befektetői megítélése miatt ismét napirendre került a csökkentése. A monetáris lazításra így – ha a mostani döntésen nem is – néhány hónapon belül valóban sor kerülhet – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Látni kell, hogy mind a júniusi mind az idei évre vonatkozó inflációs kilátások a várakozásokat felülmúlóan romlottak. Az inflációs folyamatok tehát az alacsony belső kereslet ellenére sem indokolják a jelenlegi 7 százalékos kamat csökkentését. Az elmúlt napokban azonban – gyakorlatilag az EU/IMF-tárgyalások megkezdésével - jelentősen felerősödtek a kamatcsökkentő várakozások, és egyes pénzpiaci eszközök a következő 3-6 hónapon belül mintegy 25-50 bázispontos kamatcsökkentést áraznak – hangsúlyozta Horváth István.

A hazai eszközökkel kapcsolatosan tehát igen optimista a piac, ami lehetőséget adhat a lazításra. Mivel a Monetáris Tanács tagjai között sem egységes a kép a döntést illetően, ezért elképzelhető, hogy hamarosan – akár már néhány hónapon belül - átbillenhet a mérleg nyelve, és csökkenhet a jegybanki alapkamat. A mostani döntés alkalmával azonban még az óvatosság győzhet, és a csökkentés csak a hitelmegállapodást követően várható – tette hozzá a befektetési szakember.

alapkamat moentáris tanács MNB kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek