Magyar gazdaság

Lagarde: Nincs kedvem tárgyalni a görögökkel

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főnöke síkra szállt az ellen, hogy enyhítsék a Görögországnak szánt takarékossági előírásokat. "Egyáltalán nincs kedvem ahhoz, hogy tárgyaljunk vagy újratárgyaljunk" - hangoztatta az IMF vezérigazgatója a CNBC amerikai tévének nyilatkozva.

Lagarde biztos benne, hogy a görög kormány "kitűnő számokat" fog előterjeszteni a mentőcsomag megvalósítása során. Mint mondta, kíváncsi arra, hogy mit teljesített Athén az elmúlt hónapokban. A BusinessWeek ezzel kapcsolatban megjegyezte, az új görög kormány abban reménykedik, hogy a nemzetközi hitelezők enyhítik a takarékossági feltételeket.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank szakértőiből álló trojka kedd óta ismét a könyveket vizsgálja Athénban. "Ha meggyőzzük a hitelezőket, hogy van más receptünk, és ezzel ugyanezeket a célokat el tudjuk érni, akkor igazíthatunk  a takarékossági programon" - jelentette ki Szimosz Kedikoglu kormányszóvivő. Athén legfontosabb célja két év haladék.

A görög gazdaság kilátásai azonban továbbra is komorak. Chrisztosz Sztaikurasz pénz ügyminiszter-helyettes kedden utalt egy tanulmányra, amely szerint a görög gazdasági teljesítmény (GDP) 2012-ben 6,7 százalékkal csökken. A jegybank két hónappal ezelőtt még 4,5 százalékos csökkenésről beszélt.

IMF görög haladék Lagarde Görögország
Kapcsolódó cikkek