Magyar gazdaság

Orbán: nem lesz vagyonadó és ingatlanadó

Vagyonadó és ingatlanadó sem lesz Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor a Hír Televíziónak adott interjúban.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ebben a kérdésben biztosan nem engednek az IMF-nek és az Európai Uniónak. A kormányfő a tranzakciós illetékhez is ragaszkodik. Szerinte az Európai Központi Banknak csak véleményezési joga van, de nem vétózhatja meg a magyar parlament által elfogadott törvényt.

Varga Mihály IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter tegnap este az m1-ben arra a kérdésre, hogy kategorikusan ki tudja-e jelenteni, ha ingatlanadót vagy vagyonadót kér az IMF, abba nem megy bele a kormány azt válaszolta: ha ezek a kérdések előkerülnének, a magyar kormány meg fogja vizsgálni, de több mint biztos abban, hogy egyelőre nemleges választ tudnak adni.

A magyar gazdaság most egy olyan pályára került, ahol nem az adóemelést, hanem az adócsökkentést szeretnék megvalósítani. Továbbá, ezek az adók nincsenek előkészítve, néhány ügyben pedig alkotmánybírósági döntés született. „Nem hiszem, hogy a valutaalap ne mérlegelné azt, hogy ha ilyen kérdéssel előjön, akkor erre milyen választ tud kapni” – mondta.

A tranzakciós adóról szólva kifejtette, az Európai Bizottság és az IMF alapvetően a jegybanktörvény módosításától tette függővé, hogy a tárgyalások elkezdődjenek, biztos azonban abban, mivel ez igen tekintélyes részét érinti az adóbevételeknek, meg fogják kérdezni, hogy ez mi is pontosan.

Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a tranzakciós nem sérti a jegybank függetlenségét. A magyar kormány, amikor megtette ezt a javaslatát, mérlegelte ennek hatásait – jelentette ki a tárca nélküli miniszter.

Az elmúlt években sok olyan helyzet volt, amikor az államnak meg kellett térítenie a jegybankban keletkezett veszteséget – emlékeztetett Varga Mihály –, ez a függetlenséget semmilyen módon nem befolyásolja. Az állam nem kívánja eldönteni a jegybank helyett, hogy milyen módon alkalmazza ezt az adót, saját maga fogja eldönteni ezt a kérdést. Ne zárjuk ki azonban azt a lehetőséget sem, hogy a jegybankban úgy döntenek, hogy mégis valamilyen köztes megoldást találnak, és valamit áthárítanak ebből.

EKB ingatlanadó vagyonadó adó
Kapcsolódó cikkek