Magyar gazdaság

Rogoff: Európa csak időt nyert, ez még nem elég

Kenneth Rogoff Nobel-díjas közgazdász szerint az európai vezetőknek további intézkedéseket kell hozniuk a gazdaság stabilizálásának érdekében. A harvardi professzor ugyanakkor elismeri, hogy fontos döntések születtek a múlt héten az EU-csúcstalálkozón.

Az európai vezetők valószínűleg csak egy kis időt vásároltak, elkerülve az euróövezet szétesését, miután a múlt héten megállapodtak az euróövezeti csúcstalálkozón, azonban hosszú út vezet a stabilizációhoz – mondta Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem közgazdász professzora a Bloomberg hírügynökségnek.

A görög miniszterelnök, Antonisz Szamarasz arra kérte az európai vezetőket a múlt héten, hogy a nemzetközi hitelezők lazítsanak a 240 milliárd eurós pénzügyi hitelcsomag feltételein. Görögország küzdeni fog a célok eléréséért, és még ma is csődben van – mondta Rogoff.

Az vezetői június végén megállapodtak az országok kimentési szabályairól, a bankunió, és a bankok feltőkésítéséről. Az euróövezet vezetői azért harcolnak, hogy megállítsák a szuverén adósságválság tovaterjedését, és lépéseket tettek, hogy támogassák a növekedést.

Rogoff szerint az euróövezet vezetőinek még radikálisabb intézkedéseket kell hozniuk. „Még nagyon messze vagyunk a hosszú távú elképzeléstől” – mondta a közgazdász. A Harvard professzora még távolinak látja a stabilizációt.

EU adósságvlság Rogoff válság
Kapcsolódó cikkek