Magyar gazdaság

Schäuble: Elég az adófizetők Robin Hoodjaiból

Noha Németország és Svájc új adóegyezmény létrehozásán dolgozik, német adóhivatal újabb, adócsalók adatait tartalmazó CD-t vásárolt és ezzel fokozta két ország közötti feszültséget.

Újabb CD-lemezt Észak Rajna-Vesztfália tartományban működő adónyomozók vásárolták meg, a lemezen ezer adóelkerüléssel gyanúsítható személy adatai szerepelnek - írja a Handelsblatt. A vásárlást hivatalosan eddig ugyan nem erősítették meg, ám Norbert Walter-Borjans, Észak Rajna-Vesztfália pénzügyminisztere kijelentette, a tartomány a továbbiakban is eszközöl ilyen vásárolásokat. A Financial Times Deutschland és a Spiegel szerint a német tartomány 3,5 millió eurót fizetett az adatokért, amelyek állítólag százmillió eurós nagyságrendű vagyonokról szólnak. A zürichi Coutts magánbank, a Royal Bank of Scotland leánya ügyfeleiről van szó, a cég tagadja, hogy tőlük adatok szivárogtak volna ki.

Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter elhatárolta magát a Svájcból és más országokból származó, adóadatokat tartalmazó CD-k megvásárlásától. "Ezek csak ideiglenes megoldásnak tekinthetőek, és nem oldják meg az adózási gondokat" - mondta a miniszter hétfőn a Bild-Zeitungnak. Steffen Kampeter államtitkár viszont közölte: elvárja, hogy a tartomány hagyja abba a kettős játékot, vagyis, hogy az "adófizetők Robin Hoodjaként" tünteti fel magát, miközben szövetségi szinten blokkolja a Svájccal kötendő adómegállapodást.

A Svájc és Németország között kötendő adóegyezmény alapján a jövőben el kell maradniuk az ilyen CD-vásárlásoknak, ám az egyezmény eddig még nem lépett hatályba. Becslések szerint német magánszemélyek 130-180 milliárd euró körüli összeget helyezhettek el Svájcban adókerülés céljával. A német hatóságok az utóbbi négy évben összesen 5 olyan adathordozót elemeztek, amelyek német állampolgárok külföldi feketeszámláiról tartalmaztak adatokat, az így nyert információk alapján indított eljárások révén az állam több mint 600 millió euró bevételre tett szert.

Az egyezmény szerint a németországi illetőségű magánszemélyek svájci pénzintézeteknél elhelyezett és a német adóhatóság elől eltitkolt eszközeire 21 és 41 százalék közötti adót vetnek ki - az összeg nagyságától és az elhelyezés óta eltelt idő hosszától függően - 10 évre visszamenőleg. Az beszedéséről a svájci pénzügyi igazgatás gondoskodik, amely azután átutalja az összeget Németországnak. Az eljárás anonim, vagyis a pénzüket Svájcba menekítő németek legalizálják a megtakarításukat, és továbbra sem kell felfedni kilétüket.

A svájci törvényhozás elfogadta a két ország pénzügyminisztere által aláírt megállapodást, Németországban viszont a tartományokat képviselő felsőház - Bundesrat - még nem szavazott róla, itt azonban a CDU-CSU vezette német tartományoknak nincs többségük. Az SPD és a Zöldek vezette tartományok pedig eddig nem hajlandók az egyezményt megszavazni.

Németország Svájc schauble adóelkerülés
Kapcsolódó cikkek