Magyar gazdaság

Világbank-vezér: A szenegáli halászok is megszenvedik az EU válságát

A Világbank főnöke, Jim Yong Kim szerint a számos EU-országban bekövetkezett adósságválság miatt a világ más régióit is komoly veszély fenyegeti.

"Hogy egyértelműen fogalmazzak, az, ami ma Európában történik, a szenegáli halászt és az indiai programozót is érinti" – közölte Kim a Spiegel összefoglalója szerint. A Világbank vezetője szerint, még ha sikerül is az eurótérség válságát megfékezni, ez a Föld  legtöbb régiójában a növekdés akár 1,5 százalékos csökkenéséhez vezethet. Egy tartós európai válság a fejlődő országokban akár négy százalékkal vagy ennél is jelentősebb mértékben csökkenthetné a bruttó hazai terméket és globális recessziót válthatna ki.

"Az ilyen események pedig veszélyt jelenthetnének számos olyan eredményre, amelyeket a múltban a szegénység elleni küzdelemben értünk el" - fogalmazott Kim, felszólítva az európai államokat arra, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy helyreállítsák a pénzpiacaik stabilitását.

Nem volt kevésbé riasztó az Európai Központi Bank volt vezető közgazdászának, Jürgen Starknak prognózisa sem. Ő ugyanis úgy hiszi, hogy az euróövezetnek az eddigi konstellációjában nincs jövője."Úgy látom, hogy szükség van az eurótérség konszolidálására" - hangoztatta a manager magazinnak nyilatkozva. Szerinte a gyengébb államoknak ki kellene lépniük a valutaunióból, azt azonban nem közölte, hogy mely országokra gondol. Az Európai Központi Bank egyik legnagyobb héjájaként Stark mindig is a szigorú monetáris politikát és a dél-európai államok takarékossági programjainak megvalósítását követelte.

Az IMF egyébként hasonlóan borúlátó, a Valutaalap szerint ugyanis Brüsszel nem rendelkezik azokkal az alapvető eszközökkel, amelyekkel megtörhetné a nemzeti költségvetések, bankok és a reálgazdaság közötti negatív interakciót.

Spiegel - Világgazdaság Online-->

IMF Stark eurózóna Világbank válság
Kapcsolódó cikkek