Magyar gazdaság

Zsugorodik az eva, de marad

Az evabevétel, mely az idén biztosan elmarad a 225 milliárd forintos előirányzattól, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) becslése szerint jövőre 123,2 milliárd forintra csökken. Az adó kivezetése egyelőre nincs napirenden.

Az idei evabevétel biztosan elmarad a tervezettől. Az elő­irányzat tervezésekor az evából kilépők számát jelentős bizonytalanság övezte, de a kilépések eredményeként más adónemekből befolyó többletbevételek jelentős részben kompenzálják a bevételkiesést – tájékoztatta a Világgazdaságot az NGM. A tárca legfrissebb prognózisa szerint az evából származó bevétel 2013-ra az új adók alá való átlépések következtében 123,2 milliárd forintra csökken. A jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat szerinti eva-előirányzat 178,2 milliárd forint, de ebben a dokumentumban a két új átalányadó – a kisadózók tételes adója és a kisvállalati – még nem szerepel.

A kisadózók tételes adója – melynek mértéke főállású adózók esetében havi 50 ezer, nem főállású adózóknak pedig havi 25 ezer forint – az szja-t, a társasági adót, az ehót, valamint a szociális és a szakképzési hozzájárulást váltja ki. A kisvállalati adó alapja az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása és a személyi jellegű kifizetések korrigált együttes összege, megfizetésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális, a szakképzési és az után fizetendő egészségügyi hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Az eva gyengébb teljesítményét az idén az áfabevételek emelkedése ellensúlyozhatja. A nemrégiben megemelt, 2820 milliárd forintos idei előirányzat 600 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi teljesítést. Az első negyedévben a központi költségvetésbe 1444 milliárd forint áfabevétel folyt be, 300 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban; a növekedésben a visszautalási határidő meghosszabbítása is szerepet játszott. 2013-ra a költségvetési törvényjavaslat 2826,4 milliárd forintos áfabevételt irányoz elő.

A bevétel zsugorodása ellenére az eva nem csak jövőre, de tovább is maradhat. „Nem áll szándékunkban kivezetni az evát, vagy olyan lépésre kényszeríteni a vállalkozót, amit a korábbiakhoz képest nem tart előnyösnek” – vála­szol­ta lapunk kérdésére az NGM. Mivel az evások körében túlnyomóan – 60-70 százalékban – találhatók az évente hatmillió forint alatti forgalmat bonyolító vállalkozások, többségüknek elérhető lesz, és meg is fogja érni a kisadózók tételes adózására történő váltás. A kisadózók tételes adója ugyanis hatmillió forint alatti forgalom mellett egyszerűbb adózással, alacsonyabb adókötelezettséggel és kisebb adminisztrációval járna.

Háromszor teljesült az előirányzat

Az egyszerűsített vállalkozói adót a 2002. évi XLII. törvény vezette be, a feltételeknek megfelelő vállalkozók, illetve vállalkozások 2003-tól választhatták. Kezdetben a bruttó (áfával növelt) bevétel 15 százalékát kellett befizetni, a kulcs 2006 őszén 25 százalékra emelkedett, 2010–11-ben 30 százalék, 2012-ben pedig 37 százalék volt. Az első évben az új átalány­adóból 31 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, a 16 milliárd forintos előirányzat közel kétszerese. A bevétel 2010-ig folyamatosan emelkedett, akkor közel 182 milliárd forint folyt be az államkasszába: ez volt – immár nyugodtan kijelenthető – a történelmi evacsúcs. Az előirányzat azonban csak az első három évben teljesült (túl), a célkitűzéstől való elmaradás várhatóan az idén lesz a legnagyobb.

ebből az adónemből az első fél évben 38,5 milliárd forint bevétel keletkezett, 8,3 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.

2011-ben végül 172,3 milliárd forint eva folyt be a költségvetésbe, közel 8 milliárd forinttal kevesebb, mint az éves előirányzat. Az idei terv 225 milliárd forint.

ebből az adónemből az első fél évben 38,5 milliárd forint bevétel keletkezett, 8,3 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.

2011-ben végül 172,3 milliárd forint eva folyt be a költségvetésbe, közel 8 milliárd forinttal kevesebb, mint az éves előirányzat. Az idei terv 225 milliárd forint. -->

adórendszer eva kisadó ehó
Kapcsolódó cikkek