Magyar gazdaság

Berlin nem akar nagyobb tűzerőt az EU-mentőalapnak

Franciaország és Olaszország, valamint az Európai Központi Bank tanácsának vezető azt akarják, hogy az ESM euró mentőalap korlátlan mértékben hozzáférhessen az Európai Központi Bank hiteleihez. Ezt azonban a német szövetségi kormány kapásból elutasította.

A Süddeutsche Zeitung által kiszivárogtatott javaslat lényege, hogy a jövőben az Európai Központi Bank (EKB) igény szerinti összegben nyújthatna hiteleket a bajban lévő tagállamok kisegítésére hivatott állandó euróövezeti mentőalapnak (ESM), amely így gyakorlatilag korlátlan tűzerőre tenne szert. Annak érdekében, hogy közvetlenül hozzájuthasson az EKB forrásaihoz, az ESM-t banki jogosultságokkal ruháznák fel.

A német lap úgy tudja, hogy a tervet nem csak Párizsban és Rómában támogatják – talán nem véletlen, hogy a két ország kormányfője épp tegnap találkozott egymással –, hanem az EKB igazgatótanácsában is vannak pártolói. Pozitívan fogadta az elképzelést Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is: „Egy olyan eszközt kell kifejlesztenünk, amely hatékony a spekuláció ellen” – mondta, majd hozzátette: ez nem jelentené azt, hogy a jövőben „korlátok és feltételek nélkül” kaphatnának támogatást a csődközelbe sodródott tagállamok.

A német szövetségi pénzügyminisztérium azzal utasította vissza az ötletet, hogy az ESM nem rendelkezik banki engedéllyel, "és nem látják ennek szükségességét" - hangoztatta egy szóvivő a FAZ szerint, hozzátéve: nem is folytattak megbeszéléseket a témában. Berlinben azokat a meggondolásokat is kételkedve fogadják, hogy az Európai Központi Bankkal az adósságválságtól sújtott euróországoktól további államkötvényeket vásároltassanak.

Rainer Brüderle, az FDP frakcióvezetője a banki engedélyt "inflációs gépnek és vagyonmegsemmisítő fegyvernek" tartja. Ez nem áll sem Németország, sem Európa érdekében - hangoztatta Brüderle a Die Weltnek nyilatkozva.  Norbert Barthle, a CDU Unió frakció költségvetéspolitikai szóvivője szinten elvetette a vitát. Nincs értelme "naponta ötletekről találgatásokba bocsátkozni az euróválság megoldására" – nyilatkozta, hozzátéve, hogy az ESM-nek nem szabad az Európai Központi Bank rosszbankjává válnia.           

 

Németország ESM EKB mentőalap
Kapcsolódó cikkek