Magyar gazdaság

Andor: a tagállamoknak össze kell dolgozniuk

Közös fellépést sürgetett a foglalkoztatáspolitikában a tagállamok és az uniós szervek részéről Andor László, a területért felelős EU-biztos a pénteken véget ért Jobs4Europe konferencia sajtóértekezletén, Brüsszelben.

A tagállamoknak, az uniós szerveknek és a társadalmi szereplőknek együtt kell dolgozniuk, hogy megoldják Európa foglalkoztatási és szociális válságát - hangoztatta az Európai Bizottság magyar tagja. "Sürgősen azonosítani kell a konkrét intézkedéseket, és meg is kell őket valósítani" - szögezte le Andor László.

Mint mondta, valós probléma a munkaerő-kereslet hiánya, mert munkahelyteremtő intézkedések hiányában az alkalmazkodás a munkaerőpiaci igényekhez eredménytelen.

"Ez igaz Görögországra, Írországra és Portugáliára is" - magyarázta a magyar uniós biztos, aki további reformok és kiigazítások szükségességét hangsúlyozta, de kiemelte, hogy azokat társadalmilag fenntartható módon kell végrehajtani.

Andor László aláhúzta, hogy a munkahelyteremtést önmagában prioritásként kell kezelni, mert a munkahelyek teremtik meg a növekedést, és az említett országok nem várhatnak arra, hogy a külső kereslet és a növekedés hozza létre a munkahelyeket.

A munkanélküli fiatalok helyzetéről szólva - ami a konferencia egyik kulcskérdése volt - Andor László azt mondta: Európának biztosítania kell, hogy a fiatalok kikerülve az iskolából vagy munkát kapjanak, vagy további képzésben, oktatásban részesüljenek.

A biztos nagyon fontosnak nevezte, hogy javuljon a munkaerő mobilitása egy valódi európai munkaerőpiacon belül. Ehhez az is szükséges, hogy az emberek el tudjanak jutni a munkalehetőségekhez,  de ne legyen muszáj utazniuk ahhoz, hogy állást kapjanak.

Andor László figyelmeztetett, hogy a kínálati oldalról sem szabad megfeledkezni, fokozni kell a képességek fejlesztésébe történő beruházásokat, a munkalehetőségeket a nők és az idősebb dolgozók előtt is nyitottabbá kell tenni, és kifejtette, hogy mindenkinek olyan fizetést kellene kapnia, amelyből a szegénységi küszöb fölött tud maradni.

Kifejtette azt is: a bérek színvonala a sok közül csak az egyik tényező a versenyképesség szempontjából, a legfontosabb összetevők a munkaerő képzettsége, a kutatás-fejlesztés, az innováció és az infrastruktúra állapota.

José Manuel Barroso bizottság elnök korábbi kijelentéséhez csatlakozva Andor László is hangsúlyozta, hogy az következő hét évre szóló büdzséjének erős foglalkoztatáspolitikai és szociális dimenzióval kell rendelkeznie.

"Az Unió foglalkoztatáspolitikai programja út a kilábalás felé és kiutat jelent napjaink szociális válságából. Nem egy elefántcsonttoronyban, egy íróasztalnál kidolgozott szabályokról és számokról van szó, hanem strukturális fejlesztések megvalósításáról, az emberekbe történő befektetésről, a társadalmi párbeszédről" - vélekedett a foglalkoztatáspolitikai biztos. Hozzátette: ezt az utat az uniós intézményekben dolgozóknak, a tagállamoknak, a szakszervezeteknek, a munkaadóknak, civil szervezeteknek és tudósoknak közösen kell építeniük.

 

foglalkoztatás Andor EU Barroso
Kapcsolódó cikkek