Magyar gazdaság

Barroso: ez az első lépés a bankunió felé

Már 2013 elején működésbe léphet az egységes euróövezeti bankfelügyeleti rendszer - írta az Európai Bizottság elnöke egy keddi osztrák napilapban megjelent írásában.

A közös bankfelügyeleti szisztéma létrehozásához nem szükséges az alapszerződésének módosítása, így az már jövő januárban elkezdheti a munkát - írta José Manuel Barroso a Wirtschaftsblattban. "Az egységes banki felügyelet bevezetése 2013 elején nem ad varázspálcát az EU kezébe, amivel a válságot egyik napról a másikra el lehet tüntetni, de nagy lépést jelent az európai polgárok, a nemzetközi partnerek és a befektetők bizalmának helyreállítása felé" - fűzte hozzá.

A bizottság a jövő szerdán terjeszti elő javaslatait egy egységes banki felügyeletről. A nemzeti felügyeleti szervek puszta együttműködésén túl kell lépni és mindenekelőtt az euróövezetben egységes uniós felügyeleti hatóságot kell létrehozni - hangsúlyozta Barroso. "Meg kell szakítanunk az ördögi kört, hogy az adóbevételeket bankmentésre használjuk fel, amivel megterheljük az államadósságot, miközben a kockázattól ódzkodó bankok nem hiteleznek a vállalkozásoknak" - tette hozzá.

Barroso az osztrák lapban kifejtette: az Európai Központi Bank banki felügyeleti feladatait szigorúan elválasztanák a pénzügypolitikai feladataitól. Egyidejűleg az Európai Bankhatóság (EBA) továbbra is ellátná jelenlegi feladatait. Amellett, hogy a leendő felügyeleti rendszer hatásköre az euróövezet minden pénzintézetére kiterjedne, meg kell teremteni a hidat a valutaunión kívüli EU-tagokhoz is, "amelyek közül egyesek talán csatlakozni szeretnének az új felügyeleti mechanizmushoz" - írta.

A közös és szorosabban integrált felügyelet az első lépést jelenti egy bankunió felé - tette hozzá. Következő lépésként a bizottság tovább dolgozik majd a bankbetétek védelmére vonatkozó programokon és egy, a bankcsődöket kezelő hatóság felállításán.

 

bankunió EU Barroso eba bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek