Magyar gazdaság

Bill Gates a leggazdagabb amerikai

Megjelent a Forbes 400-as listája a leggazdagabb amerikaiakról. A legvagyonosabb az idén Bill Gates, a második pedig jó barátja Warren Buffett. Mindketten sokat adakoznak.

A Forbes Magazin leggazdagabb 400 amerikait felsorakoztató listáján Bill Gates, a Microsoft alapítója áll az első helyen 66 milliárd dolláros vagyonával. A most 56 esztendős üzletember egyúttal a világ második legvagyonosabb embere is, és az ötödik legbefolyásosabb egyén a magazin más listái szerint. Az amerikai milliárdos vagyonát informatikai cégének köszönhetően szerezte, a magazin szerint egyébként nagy filantróp, mesés vagyonát szívesen fordítja jótékony célokra. Eddig 28 milliárd dollárt jótékonykodott már el (ez több mint az a hitelkeret, amit Magyarország az IMF-től szeretne), legújabb hobbija, hogy az elmaradott területeken élő embereknek szennyvízelvezető rendszereket épít, hogy a szegények is egészséges ivóvízhez juthassanak. Amerika leggazdagabb embere dollármilliárdokat fordított már emellett védőoltásokra is, amelyeket szegény országokban élő gyermekeknek adtak be.

A második helyen Warren Buffett befektető áll 46 milliárd dolláros vagyonával, aki egyébként a magánéletben igen jó barátja az listavezető Gatesnek. Ő is szívesen adakozik, eddig 17,5 milliárd dollárral támogatta a nála lényegesen kevésbé tehetőseket. A legendásan szerény körülmények között élő 82 éves tőzsdeguru cége a Berkshire Hathaway, amelynek befektetéseit folyamatosan követi a pénzvilág. A társaság befektetési igazgatói is szépen keresnek, Todd Combs és Ted Weschler éves fizetése egymillió dollár, ami még tovább emelkedhet, ha képesek megverni a New York-i indexét.

Az informatika világából jött a bronzérmes Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója. Jótékonykodni ő is szokott, de sokkal szerényebb méretekben, még félmilliárd dollárt sem költött eddig ilyen célokra, és általában Oracle részvények formájában adakozik. A luxust Buffettal ellentétben nem veti meg, Hawaiion saját szigetet vásárolt magának mintegy fél milliárd dollárért, a kedvenc hobbija pedig a jachtozás.

A negyedik és ötödik helyen egy testvérpár áll 31-31 milliárd dolláros magánvagyonnal. A 76 esztendős Charles Kochról azt kell tudni, hogy ő vezeti az Egyesült Államok második legnagyobb magáncégét, a Koch Industriest, amelynek éves forgalma 115 milliárd dollár. Közismerten szabadelvű nézeteket vall, és évente 40 millió dollárnál is többet költ az alapítványaira, amelyek iskolákat támogatnak abban, hogy „olyan piaci alapú eszközöket tanulmányozzanak, amelyek az egyének, intézmények és társadalmak gazdagodását segítik elő”. Az öcs, David Koch is szívesen politizál, ő a republikánus nemzeti konvenció New York-i küldötte. Meglepő nyilatkozatai alapján azonban tőle sem állnak messze a liberális nézetek, nemrég például arról beszélt, hogy hisz a melegek házasságában, és adóemeléssel csökkentené le az USA hatalmas államadósságát.

A leggazdagabb hölgy a listán Christy Walton 27,9 milliárd dolláros vagyonával. A Wal-Mart özvegyként ismert 57 esztendős asszony repülőgép-balesetben elhunyt férje révén jutott mesés vagyonához hét évvel ezelőtt. Csak a Wal-Marttól 420 millió dolláros osztalékot vett fel az idén a gazdag hölgy, de vagyonát elhunyt férje egyéb befektetései is gyarapítják, így ő a Walton-család jelenleg élő leggazdagabb tagja. Természetesen a többi Walton sem szűkölködik, a Forbes listájának hatodik, hetedik, nyolcadik és kilencedik helyén is az amerikai kiskereskedelmi lánc tulajdonosai vannak egyenként 25 milliárd dollár fölötti magánvagyonnal.

A magyar származású befektetési guru, Soros György is ott van a listán, 19 milliárd dolláros vagyona a 15. helyre volt elegendő. Soros Budapesten született, túlélte a náci rezsimet, és Londonban tanult közgazdaságtant, mielőtt megalapította volna legendás cégét, a Quantum Fund Managementet 1969-ben. Bár az aktív munkától tavaly már visszavonult, a gazdaságpolitikáról a mai napig szókimondóan nyilatkozik. Szavaira sokan figyelnek, különösen azóta, hogy szinte napra pontosan húsz évvel ezelőtt, 1992. szeptember 16-án, a híres „fekete szerdán” bedöntötte az angol fontot.
Adakozásban ő is az élen jár, 1979 óta 8,5 milliárd dollárt fordított emberi jogi és oktatási célokra, 6 milliárd dollárt nemzetközi ügyekre költött, és 400 millióval támogatta a szegénység elleni küzdelmet. Nemrég adományozott 160 millió dollárt az európai roma kisebbségek életkörülményeinek javítására, 100 milliót költött az afroamerikai fiúk és férfiak elé támasztott akadályok leküzdésére, és 150 millióval támogatta a korrupció elleni küzdelmet is. Magánélete miatt is sokat szerepelt mostanában a sajtóban, új menyasszonya a 40 évvel fiatalabb Tamiko Bolton révén, akivel az esküvőt jövőre tervezik megtartani.

Gates Soros Buffett
Kapcsolódó cikkek