Magyar gazdaság

Ekkora visszaesést vár a Pénzügykutató

A Pénzügykutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idén 0,8 százalékkal csökken, jövőre pedig 0,9 százalékkal nő.

A kutatóintézet 2012-ben 5,7 százalékos, 2013-ban 4,6 százalékos átlagos inflációval számol a honlapján csütörtökön közölt előrejelzés szerint.

A 2012. évi költségvetésben kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos deficitcél teljesülését a Pénzügykutató szerint kétségessé teszi a túltervezett növekedési pálya, valamint az ez évi költségvetés elfogadását követően megszületett kormányzati döntések.

A deficitcéltól való eltérést ellensúlyozhatja a költségvetésbe beépített tartalékok zárolása, ezek teljes zárolása esetén a kutatók 2,7 százalékos - uniós elszámolás szerinti - ESA-hiányt látnak elérhetőnek az idén. A tartalékok zárolása nélkül 3,8 százalék lehet a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány.

A GKI Gazdaságkutató Zrt tegnap közzétett előrejelzése szerint idén 1,5 százalékos recesszióra, jövöre 0,8 százalékos GDP-növekedésre számíthatunk. A GKI előrejelzése szerint az idén 5,7, 2013-ban 4,7 százalék, míg az államháztartási hiány - uniós módszertan szerint - 2012-ben 2,9, jövőre pedig 3 százalék lehet - mondta az elnök.

Szeptemberben újra lassult a gazdaság: havi alapon 0,05 százalékkal esett vissza a Világgazdaság mutatószáma. Az éves index 1,11 százalékos csökkenést mutat, vagyis a gazdaság továbbra sem tud lendületet venni. Az öt pénzügyi részindex közül négy növelte, és csak egy csökkentette a GYIA-t. A reálkamat csökkenése – mely nagyrészt a magas inflációnak köszönhető –, a pénzkínálat növekedése, a Budapesti Érték­tőzsde vezető indexének jó teljesítménye, valamint a kamatkülönbség mérséklődése segítette a GYIA-t. Egyedül az üzleti várakozások, vagyis az Ifo index romlott, ami kedvezőtlenül hatott az indexre.

 

pénzügykutató válság recesszió GYIA
Kapcsolódó cikkek