Magyar gazdaság

Főiskolásokkal mentenék a megyét

Az egri Eszterházy Károly Főiskola bevonásával készíti el területfejlesztési koncepcióját Heves megye - közölte a megyei önkormányzat.

Oroján Sándor, az önkormányzat fejlesztési bizottságának elnöke elmondta, hogy a főiskola bevonásával elkészülő, a következő európai uniós pénzügyi tervezési időszakot felölelő fejlesztési koncepció célja összhangot teremteni a Heves megye különböző pontjain 2014 és 2020 között megvalósuló beruházások között. A megyei közgyűlés 7,7 millió forintot hagyott jóvá erre a célra.

November 30-áig kell elkészülnie a helyzetértékelésnek, amely összefoglalóan tartalmazza majd a megye adottságait, erősségeit, problématérképét és az esetleges kitörési pontokat. Ezután a stratégiai területeket, fejlesztési irányokat, prioritásokat határozzák meg.

A megfontolt tervezésre szükség is van: mint ismert, Heves volt az első, és eddig az egyetlen megye, amely csődöt jelentett, még 2011 tavaszán. A fizetésképtelenségük jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy fél évvel később a kormány úgy döntsön, az állam veszi át a megyei önkormányzatok majdnem teljes feladatkörét, a finanszírozással együtt.

 

önkormányzat heves megye
Kapcsolódó cikkek