Magyar gazdaság

FT az IMF-hitelről: Orbán horrorshow-ja

Több külföldi újság kommentárban foglalkozott pénteken az IMF-hitellel kapcsolatos előző napi miniszterelnöki bejelentéssel.

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap internetes kiadása, a téma egyik ismerőjére hivatkozva azt írta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem fogalmazott meg specifikus követeléseket Magyarországgal szemben, és nem kérte a nyugdíjak csökkentését.

A WSJ szerint elemzőknek az a véleménye, hogy az Orbán Viktor által használt "kemény hang" elsősorban a magyar szavazóknak szólhatott, akik aggódnak a megszorítások miatt. A lap nyomatott változatában egy szakértőt úgy vélekedett, hogy valószínűleg nőni fog a Magyarországot övező szkepticizmus.

Orbán horrorshow-ja címmel jelent meg bejegyzés a Financial Times című angol lap beyondbrics című blogjában a videoüzenetről. A blog írója szerint ez csak a legújabb csavar a hosszú ideje folyó hitelkeret-sagában, amely csupán egy nappal azután jelent meg, hogy Varga Mihály bizakodón beszélt egy "idén őszi" megállapodástól.

Mujtaba Rahman, az Eurasia Group elemzője azt gyanítja, hogy Orbán Viktor politikai nyereségre törekszik a "kiszivárogtatott feltételekkel". Ha ugyanis lesz megállapodás, a kormány azt mondhatja, hogy számos engedményt ért el, ha viszont nem lesz, akkor a kormányfő arra hivatkozhat, hogy megvédte a magyar emberek érdekeit - vélekedett Rahman a beyondbricsnek nyilatkozva.

külföldi lapok IMF tárgyalás EU
Kapcsolódó cikkek