Magyar gazdaság

Megfenyegette Washingtont a Moody's

A Moody's hitelminősítő közölte: valószínűleg egy fokozattal leminősítő az amerikai államadósságot, amennyiben a költségvetési tárgyalások kudarcot vallanak.

A Moody''s szerint az Egyesült Államok egy fiskális szakadék felé közelít, ez pedig nem más, mint az a 600 milliárd dolláros megtakarítási program, amely január 1-től lép életbe, ha a Kongresszus nem jut új megállapodásra a költségvetést illetően. A Moody''s egy évvel ezelőtt hasonló okokból negatívra változtatta az amerikai adósságbesorolás kilátásait, most pedig leminősítést helyezett kilátásba, ha a helyzet nem javul.

A hitelminősítő az AP által idézett friss jelentése szerint arra számít, hogy az amerikai kormány még az év vége előtt eléri az adósságlimitet, ami azt jelenti, hogy újabb tárgyalási kör kezdődik a Kongresszussal a büdzsé ügyében. Amint ez megtörténik, a cég várhatóan felülvizsgálat alá helyezi az adósságbesorolást.

Bár az Egyesült Államok rekord adósságot halmozott fel, a finanszírozás egyelőre nem jelent komoly gondot, mivel az amerikai államkötvények hozama továbbra is viszonylag alacsony. Ez annak köszönhető, hogy az európai adósságválság fényében az amerikai dollár és az állampapírok még mindig biztos menedéknek számítanak.

hitelminősítés Moody's leminősít amerikai
Kapcsolódó cikkek