Magyar gazdaság

Neumann: Lehet, hogy egész dél-Európának el kell hagynia az eurózónát

Manfred Neumann, a Bonni Egyetem közgazdasági intézetének professzora úgy látja, Görögországnak el kell hagynia az euróövezetet és a legrosszabb forgatókönyv esetén csatlakoznia kell hozzá minden dél-európai államnak.

Neumann meglátása szerint az exportőrök és az ország gazdasági támaszát jelentő turisztikai ágazat nem képes túlélni a bérek csökkentését, le kell értékelniük a valutát, ehhez pedig saját fizetőeszközre van szükség az euró helyett. A közgazdász ugyan nem hisz ebben a negatív forgatókönyvben, de szerinte is lehetséges, hogy a következő öt-tíz évben minden dél-európai államnak el kell majd hagynia a valutaközösséget.

A szakértő a CNBC-nek adott interjújában aggodalmát fejezte ki az EKB tervezett kötvényvásárlási programja kapcsán. Neumann szerint 2010-ben, amikor először sor került ilyen akcióra, az EKB célja az volt, hogy pusztán a felszínen tartsa a piacokat, a mostani terve azonban egyértelműen másról szól. A német közgazdász Jens Weidmannal, a Bundesbank elnökével ért egyet, aki szerint a kötvényvásárlást tiltja az EU alapszerződése, mivel az a tagállamok uniós költségvetésből történő finanszírozását jelenti.

Neumann hangsúlyozta, hogy a monetáris politika irányításának az EKB kezében kell maradnia, éppen ezért elfogadhatatlan az elképzelés, hogy az állandó uniós mentőmechanizmus, az ESM banki jogosultságot kapjon, ebben az esetben ugyanis gyakorlatilag a mentőalap venné át a monetáris politika irányítását. 

 

eurózóna Görögország Dél-Európa
Kapcsolódó cikkek