Magyar gazdaság

Nincs kiút a recesszióból

Csak átmenetileg állt meg a gyorsulási irányadó (GYIA) esése a nyár utolsó két hónapjában. Szeptemberben újra lassult a gazdaság: havi alapon 0,05 százalékkal esett vissza a Világgazdaság mutatószáma. Az éves index 1,1 százalékos csökkenést mutat, vagyis a gazdaság továbbra sem tud lendületet venni.

Nincs olyan szektor, ami kihúzhatná a magyar gazdaságot a gödörből – legalábbis erről tanúskodik a GYIA. A Világgazdaság mutatószáma 0,05 százalékkal csökkent szeptemberben az előző hónaphoz képest, és 1,1 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Az 1 százalék körüli mérséklődés megszokottá vált az elmúlt hónapokban.

A reálgazdasági alindexek közül három csökkentette, míg kettő növelte a mutatószámot. A fogyasztási hitelek állománya mérséklődött, az ipari termelés volumene meredeken esett, és az ipar belföldi értékesítésének volumenindexe is tovább ment lefelé a lejtőn. A reálkeresete növekedtek, a munkakeresés áltagos időtartama pedig csökkent, ami pozitív hatást gyakorolt a GYIA-ra.

Ami a kilátásokat illeti, a fogyasztás felpörgésére nem számíthatunk, ahogyan kormányzati stimulusra sem. Egyedül a külső kereslet javulásában lehet bízni, ha oldódik az euróövezet szuverén adósságválsága.

További részletek a csütörtöki Világgazdaságban

makrogazdaság mutató recesszió GYIA
Kapcsolódó cikkek