Magyar gazdaság

Tökéletes taktika vagy szörnyű lépés? Így fogadták a Bernanke-bejelentést

Egyelőre felhőtlenül örülnek a piacok a Fed tegnapi bejelentésének, miszerint ismét megnyitják a pénzcsapokat a gazdasági növekedés fokozása és a munkanélküliség csökkentése érdekében. Az elemzők egy része viszont szkeptikusabban viszonyul az újabb mennyiségi enyhítéshez.

A várakozásoknak megfelelően tűzijátékkal fogadták a piacok az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap esti bejelentését, miszerint beindítják az úgynevezett mennyiségi enyhítés harmadik szakaszát (QE3), és ennek keretében többek között havonta 40 milliárd dollárért vásárolnak majd jelzálog fedezetes eszközöket.

A tengerentúlon a Dow Jones és az S&P 500 1,6 százalékos pluszban zárt, a Nikkei 1,8 százalékot emelkedett, és jelentős rally volt délelőtt az európai parketteken is. A német DAX 7427 pontig ment fel, ami a legmagasabb érték 2011 júliusa óta, és különösen szárnyaltak a bankok, így a Deutsche Bank és a Commerzbank részvényei. Az 50 vezető euróövezeti részvényt tömörítő E-STOXX 50 index 1,6 százalék feletti pluszban állt délelőtt, és nem maradt ki az örömünnepből a magyar piac sem: a BUX csaknem három százalékot erősödött az első órákban.

A bejelentést követően az arany árfolyama is év eleje nem látott szintekre, 1775 dollárig kúszott fel, az euró pedig az 1,3-as szint fölé ment a dollárral szemben – erre utoljára májusban volt példa.

A Fidelity Worldwide Investment szerint a Fed "mindent jól csinált”. Trevor Greetham, az alapkezelő befektetési stratégája azt mondta, hogy a tengerentúli intézmény ismét túltett az Európai Központi Bankon, az újabb enyhítés pedig éppen a főproblémát, az ingatlan-finanszírozást célozza meg.

Greetham – írja a Financial Times Deutschland – úgy véli, hogy Bernanke továbbra is szigorúan tartja magát eddigi stratégiájához: vezess be agresszív könnyítési lépéseket, ne változtass az irányvonalon és a lazítás politikáját egészen addig tartsd fenn, amíg a gazdaság állapota azt megkívánja. 

Más elemzők már nem mutatkoztak ennyire optimistának: "Véleményem szerint ez egy szörnyű irányvonal. Igaz, azt legalább következetesen végigviszik" - idézte a MarketWatch egyik blogja Stephen Stanley-t a Pierpont Securitiestől. A lépést kritizálók többek között attól tartanak, hogy a pénznyomda újbóli beindítása hosszabb távon növeli az inflációs kockázatokat.

Az Equilor lapunkhoz eljuttatott elemzésében azt írja: a kockázatkerülő befektetők tömegei már elfoglalták a biztosnak vélt eszközökben, amerikai és német állampapír, svájci pozícióikat, így a kockázatosabb piacokra jócskán jut még a friss pénzből. Hozzáteszik azonban, hogy a QE3 részben már beépült az árakba, így egy rövid korrekciót sem tartanak elképzelhetetlennek a közeljövőben.

Az Equilor szerint a program gazdasági ösztönző hatása mérsékelt lehet, hiszen a pénzpiacokon nehezen jut át a pénz, és a bankok gyenge hitelezési aktivitása sem a forráshiánnyal indokolható. A Fed tehát valószínűleg inkább a politikai és a tőkepiaci szereplők nyomására hozta meg a döntést, teszik hozzá.

A Fed a lépést hivatalosan azzal indokolta, hogy ily módon kívánja segíteni a gazdaság lendületben maradását és a csökkenését. "Több munkahelyet, alacsonyabb munkanélküliséget és nagyobb növekedést szeretnénk látni" – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Ben Bernanke, a Fed elnöke.

Ami a bejelentés részleteit illeti, a program keretében havonta 40 milliárd dolláros jelzáloglevél-vásárlás mellett folytatódik az "Operation Twist” névre keresztelt program. Ennek keretében a Fed rövid lejáratú államkötvényeket értékesít, és hosszú lejáratú papírokat vesz. Ezen felül módosította a kamatpálya alakulásával kapcsolatos kommunikációt: a korábbi 2014 végi dátumról 2015 közepéig maradhat a rekord alacsony, 0-0,25 százalékos szinten az alapkamat.

Lényeges momentum, hogy a QE3-nak nincs időbeli korlátja, azaz egészen addig folytatódik majd, amíg azt a növekedési és munkaerőpiaci kilátások indokolják. A kockázatokkal kapcsolatban a Fed úgy vélekedett: az mérsékelt, a hosszú távú várakozások pedig stabilak, így ez nem gátolta a program életre hívását. Az intézmény a két százalékos inflációs célnak megfelelő, vagy annál alacsonyabb fogyasztói áremelkedést vár középtávon.

Ami a növekedési kilátásokat illeti, az amerikai gazdaság elemzők szerint idén mintegy két százalékkal bővülhet – eközben az eurózónában minimum 0,3 százalékos mínusz várható. A Fed jövőre már 2,5-3,0 százalékos pluszt jósol a korábban jelzett 2,2-2,8 százalék helyett, 2014-ben pedig 3,8 százalékos bővülés jöhet a korábban várt 3-3,5 százalék helyett.

A jelenleg 8,1 százalékos munkanélküliség 2014-ig hét százalékra megy majd le a Fed előrejelzése alapján. Ez az amerikai várakozásokhoz képest még mindig magasnak, az európai viszonyokhoz képest viszont igen csak alacsonynak számít – az eurózónában 11 százalék felett van jelenleg az állástalanok aránya.        

Bernanke USA qe3
Kapcsolódó cikkek