Magyar gazdaság

Berlin enged: tovább önthetik a pénzt Görögországba

A német pénzügyminiszter kizárja annak lehetőségét, hogy Görögországban államcsőd következzék be. Ezzel közvetve arra utalt, hogy Németország kész részt vállalni egy Görögországnak szánt újabb segélycsomagból – írja a Die Presse.

A bécsi lap emlékeztet arra, hogy heteken át az volt a francia-német tengely egyik vitatémája, kapjon-e Görögország, újabb segélycsomagot vagy sem?  Miközben a François Hollande elnök alatti új francia kormány képviselői nyilvánosan többször is emellett szálltak síkra, német politikusok - mindenekelőtt Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ezzel némiképp ellentétesen nyilatkoztak. Vasárnap azonban, az európai és ázsiai pénzügyminiszterek Szingapúrban tartott találkozóján a miniszter már máshogy fogalmazott.

Megfigyelők egyetértenek abban, hogy Schäuble kijelentése, miszerint nem lesz görög államcsőd, azt jelenti, hogy a német kormány elszánta magát egy esetleges következő segélycsomag kifizetésére. Korábban ugyanis a miniszter úgy nyilatkozott, hogy a trojka következő jelentése előtt nem foglalnak állást a segítségnyújtásról. Athénnak október 18-ig kell megegyeznie az EU-EKB-IMF szakértői csoporttal a takarékossági programról.

Ha ez megtörténik, megnyílik az út a 130 milliárd euró összegű második segélycsomag újabb, 31,4 milliárd euró összeg részletének kifizetése előtt. Ám egyre több közgazdász feltételezi, hogy a meglévő takarékossági erőfeszítések nem lesznek elegendőek arra, hogy Görögország a 120 százalékára szorítsa le az adósságállományát 2020-ra. Ha az EU el akarja kerülni a görög államcsődöt, akkor valószínűleg kénytelen lesz további adósságcsökkentést elfogadni azután, hogy idén már 100 milliárd eurónyi tartozást elengedtek Görögországnak.

A Die Presse emlékeztet arra, hogy az újabb könnyítésben a korábbiakkal ellentétben már az EKB-nak is részt kellene vennie, amit viszont elutasít az uniós jegybank. Azzal ugyanis, hogy az EKB lemond az általa nyújtott kölcsönök kifizetéséről, gyakorlatilag közvetlenül finanszíroz egy tagállamot, ami viszont tilos.

Jörg Asmussen, az EKB igazgatóságának német tagja ezért a hét végén elterjesztett egy javaslatot arról, miként csökkenthetné Görögország az államadósságát az csökkentése nélkül. Eszerint az ESM új európai stabilitási alap a görögöknek hiteleket nyújtana, amelyekkel ezek a kötvényeiket visszavásárolhatják a piacon.

görög schauble segélycsomag segély csőd Görögország
Kapcsolódó cikkek