Magyar gazdaság

Csak részben lenne állami a meteorológia

Mégsem államosítanák teljesen a meteorológiai szolgáltatásokat, csupán részben.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár az Origónak adott nyilatkozatában visszakozott: mint mondta, a most készülő törvényben csupán az állami vállalatoknak és az önkormányzatoknak akarják előírni, hogy csak az Országos Meteorológiai Szolgálattól vehetnek időjárás-jelentést.

A múlt héten Illés Zoltán még arról beszélt, hogy a meteorológiai adatok gyűjtése állami feladat, és nem támogatja, hogy magáncégek is eladhassanak olyan információt, amelyhez az állam biztosította az eszközöket.

Most azonban azt mondta: teljesen félreértették akkori szavait. Ígérete szerint a készülő törvényben azt a kört fogják meghatározni, amelynek kötelezően az OMSZ-től kell adatokat vennie, ebbe azonban magáncégek nem fognak beletartozni. Csakis állami vállalatok és önkormányzatok számára teszik kötelezővé, hogy az OMSZ-től rendeljenek. Nem nevesített azonban egyetlen céget sem.

Illés Zoltán azt is elmondta: 4-5 éven belül el akarják érni, hogy az OMSZ-t kilencven százalékban az állami költségvetésből tudják finanszírozni. A mostani lépéstől azt várják, hogy a cég bevétele megduplázódjon, és érje el a kétmilliárd forintot.

Illés Zoltán meteorológia monopólium
Kapcsolódó cikkek