Magyar gazdaság

Domokos: Más gazdaságpolitikai lóra kellene átülni

Három százalék alatti hiánycél nem jelent adósságszabály korlátot – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azzal kapcsolatban, hogy 2,2 százalékról 2,8-ra emelheti a kormány a jövő évi deficitcélt. A Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hangsúlyozta, recessziós időszak van, ilyenkor más gazdaságpolitikai lóra kellene átülni mindenkinek.

Stratégiai kérdés az folyamatos csökkentése, mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Úgy vélte, folyamatosan csökkenteni kell az adósságot, hiszen ez nagyobb teret, nagyobb lehetőséget biztosít a beruházások, a kormányzati gazdaságpolitika fiskális oldalának, tehát a költségvetést érintő rész mozgásterében, de ez még nagyon szűk lesz 2013-ban is.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóinformációk szerint a kormány 2,8 százalékra növeli az eredetileg 2,2 százalékos GDP-arányos 2013-as költségvetési hiánycélt Domokos László azt mondta, hogy a 3 százalék alatti hiánycél nem jelent adósságszabály korlátot. Jelenleg a hiány szempontjából sokkal inkább fontos, hogy a 2004 óta fennálló túlzottdeficit-eljárási büntetési zónából kerüljön ki Magyarország, mert ez egy elsődleges cél - közölte.

Domokos László elmondta, van egy adósságprobléma, amely mögött van adósságszolgálat. Ez kamattörlesztéseket jelent, és az augusztusban megjelent adatok szerint a kamat költsége évről évre a 3-4 százalék közötti hányada, míg más országnál ez 1-2 százalék. Az ÁSZ elnöke szerint ez a kétszeres teher elveszi a pénzt a fejlesztésektől, munkahelyektől, az adócsökkentési lehetőségektől. Ez úgy tűnik, hogy tartósan fenn fog állni, mindaddig, amíg magas kamattal és nagy adóssághányaddal kell számolni – mondta.

Simor András felvetésére, hogy a magyar gazdaság növekedésének alapvető feltétele a beruházások növelése, és hagyni kellene a bankokat, hogy nyereséget termeljenek és így váljanak érdekeltté a hitelezés bővítésében, Domokos László azt felelte, látni kell, hogy Magyarország recesszióba fordult ebben az évben, hiszen két negyedévet követően csökkent a nemzeti jövedelem.

Az ÁSZ elnöke szerint ez azt jelenti, hogy más gazdaságpolitikai lóra kellene átülni mindenkinek, hiszen egy idején más szabályok vannak. Egy recessziós helyzetben a gazdasági élénkítés alfája és omegája, hogy van-e olyan piaci tér, ahova lehet beruházni. Példaként felhozta: ha egy állampolgár úgy látja, hogy a pénzügyi kilátásai nem fognak javulni, akkor nem lehet rajta számon kérni, hogy nem vásárol, hanem inkább megtakarít. Domokos László szerint a beruházáshoz kimondottan piacra van szükség, márpedig, ha Európa jelenleg szűkül, akkor éppen nem a lehetőségeket kínálja a vállalkozók számára.

Domokos deficit ÁSZ adósság hiány
Kapcsolódó cikkek