Magyar gazdaság

Londoni elemzők: A kormány engedményeket tett az IMF-nek

A múlt héten bejelentett egyenlegjavító program elemei azt jelzik, hogy a magyar kormány most már kész szembenézni az euróövezeti adósságválság súlyosságával - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb gazdaságelemző háza, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai az államháztartási egyenlegjavító csomagról és az IMF/EU-tárgyalások kilátásairól befektetőknek összeállított, kedden Londonban ismertetett terjedelmes elemzésükben biztatónak nevezték, hogy a kormány ezúttal a piaci nyomás kényszere nélkül tett "bizonyos engedményeket" a valutaalapnak.

Ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy Magyarország eddig általában csak akkor tett engedményeket, amikor a forint a 300 forint/eurós árfolyamszint fölé gyengült.

A miniszterelnök szerint Magyarország ahogyan idén is képes volt arra, hogy IMF-megállapodás nélkül működtesse a gazdaság finanszírozását, úgy 2013-ban is képes lesz rá. A megállapodással persze könnyebb a finanszírozás, de anélkül is lehetséges - közölte Orbán Viktor kedden a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XI. plenáris ülésén, Budapesten. Véleménye szerint egyébként 2013 első negyedévére már kiderül "a magyar gazdaság finanszírozásának néhány kérdése: olcsóbban vagy drágábban, IMF-fel vagy IMF nélkül".

"Nem engedünk az IMF-nek!", "Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét" - áll többek között azokban a hirdetésekben, amelyeket több országos napilapban jelentetett meg kedden a magyar kormány. A Kormány információ felcímet viselő egész oldalas hirdetésekben rövid mondatokban jelenik meg a magyar álláspont az IMF-tárgyalásokról. A Napi Gazdaságban és a Magyar Nemzetben a "mit várunk az IMF-től?" kérdésre az a válasz: tiszteletet, bizalmat! A Népszavában, a Népszabadságban és a Metropolban az ingatlanadó elutasítását fejezi ki a hirdetés egy "NEM" felirattal. A Magyar Hírlapban és a Blikkben ugyanezen a módon a családi támogatások csökkentésének elutasítása jelenik meg.

IMF engedmény Capital Economics
Kapcsolódó cikkek