Magyar gazdaság

Merkel támogatja: Az EU-biztos dönthessen az államok költségvetéséről

Angela Merkel német kancellár támogatja kormányának pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble reformjavaslatait, amelyek egyebek mellett jelentősen bővítenék az Európai Bizottság (EB) pénzügyi biztosának hatáskörét.

A kancellár pontosan ugyanúgy ítéli meg az euróövezet helyzetét, mint a pénzügyminiszter, és ennek alapján képviseli majd Németországot a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozón - mondta egy magas beosztású német kormányzati tisztségviselő szerdán Berlinben.

Wolfgang Schäuble egy előző napi nyilatkozatában kifejtette: a gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztost fel kell hatalmazni arra, hogy önállóan dönthessen a tagállami költségvetésekről, és akár eljárást is indíthasson a deficitszabályok ellen vétő országok ellen.

Jelenleg kizárólag az EB versenyügyi biztosa dönthet saját hatáskörben tagországok elleni eljárásokról. A többi uniós biztos - így a pénzügyekért felelős bizottsági tag is - csak akkor léphet fel valamely tagállammal szemben, ha megszerzi a 27 fős testület többségének támogatását.

Schäuble javaslatának másik fő eleme, hogy az Európai Parlamentben az euróövezeti országokból delegált képviselőknek külön - vagyis az övezeten kívüli tagállamok képviselői nélkül - kellene dönteni az övezetet érintő ügyekben.

Korábban az is felmerült, hogy az euróövezet számára létre kellene hozni egy külön parlamentet, vagy az EP-ben egy új kamarát. A német pénzügyminiszter keddi felvetése szerint ez az ötlet lekerült a napirendről.

Wolfgang Schäuble azt is szorgalmazta, hogy még az idén állítsanak fel egy testületet - úgynevezett konventet - a reformok révén szükségessé váló szerződésmódosítások előkészítésére. Ezzel kapcsolatban berlini források szerdán azt emelték ki, hogy majd csak a decemberi évzáró csúcson döntenek arról, hogy módosítsák-e az EU működéséről szóló szerződést.

 

Merkel EU-biztos Schäuble költségvetés
Kapcsolódó cikkek