Magyar gazdaság

Lassul a világgazdaság növekedése

Lassuló globális növekedésre utal a világgazdaság legátfogóbb aktivitási mérőszáma - közölte kedden az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzési menedzserindex (BMI) alapján.

A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzési menedzserindexét.

Októberről szóló, kedd este Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,9 ponttal 51,3-re csökkent, elveszítve az egy hónappal korábbi komoly emelkedés jelentős részét.

A JP Morgan szakelemzőinek számítási modellje szerint az októberi globális BMI-mutató 1,5 százalékos éves szintű pillanatnyi világgazdasági növekedésnek felel meg. A ház becslése szerint ez hozzávetőleg a fele az inflációs kockázat nélkül fenntartható hosszú távú globális növekedési rátának.

JP Morgan BMI index globális növekedés
Kapcsolódó cikkek