Magyar gazdaság

Martonyi: elfogadhatatlannak a kohéziós források 30 százalékos csökkentése

Nincs lehetőség részleges megállapodásra az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésén, amelyen az Európai Unió 2014 és 2021 közötti költségvetéséről tárgyalnak a tagállamok kormányfői - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel. A tárcavezető szerint amíg a tagállamok vezetői nem állapodnak meg minden kérdésben, addig nincs megegyezés.

A külügyminiszter hozzátette: nincs értelme egy elhúzódó csúcstalálkozónak, így valószínűleg akkor sem maradnak hétvégére a kormányfők Brüsszelben, ha nem születik megállapodás. Martonyi János szerint ha néhány alapvető kérdésben körvonalazódik valamilyen megállapodás, akkor valószínűleg február elején tűzik ismét napirendre a kérdést.

Martonyi János csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorának is nyilatkozott, ahol elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Magyarországnak szánt kohéziós források csaknem 30 százalékkal csökkenjenek a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban. A külügyminiszter szerint "nehezen elképzelhető", hogy Magyarország ne kapjon valamilyen megoldást erre a problémára.

Martonyi János szerint "némi megoldást" jelenthet az a klauzula, amely azon uniós tagállamoknak nyújt védőhálót, amelyek bruttó nemzeti összterméke 2008 és 2010 között több mint 1 százalékkal csökkent. Ebbe a körbe Magyarország és a baltikumi államok tartoznak - tette hozzá.

 

források Martonyi EU kohézió
Kapcsolódó cikkek