Magyar gazdaság

Növekedési sokk jöhet Franciaországban

Louis Gallois, az Airbust gyártó EADS vezérigazgatója ma mutatja be a gazdaság beindítására tett javaslatait a francia kormánynak.

A cégvezető bejelentette a versenyképességi jelentés elkészítését, amelyről egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy a munkavállalói terhek 30 milliárd eurós csökkentését irányozza elő. Gallois elsősorban az ipar élénkítésére koncentrál a jelentésben, mert meglátása szerint ez a kemény versenynek kitett szektor profitál legkevésbé a jelenlegi rendszerből.

Az EADS májusban leköszönő vezére szerint az általa megfogalmazott huszonkét pontos javaslatcsomag növekedési sokkot okozhat Franciaországban, és segít fenntartani a befektetői bizalmat. A Les Échos úgy tudja, hogy a ma délután részleteiben ismertetett javaslatban szerepel többek között az exportőröknek nyújtott támogatások növelése, a duális oktatási rendszer megerősítése és a szakszervezeti vezetők visszahelyezése a nagyvállalatok vezetésébe. Gallois emellett biztosítékot szeretne arra, hogy a kutatás-fejlesztésért kapható adókedvezményhez legalább öt évig nem nyúlnak hozzá.

A kormány holnap jelenti be, hogy a javaslatok közül elsőként melyeket fogadja el, de François Hollande leszögezte, hogy meglépik majd a legkeményebb lépéseket. A végleges döntés meghozatala akár 2013 elejéig is elhúzódhat, de az elnök hozzátette: ha a folyamat lezárult, minden, elfogadott intézkedést fenntartanak a teljes, öt éves ciklus alatt.

gallois növekedés Franciaország EADS
Kapcsolódó cikkek