Egy július végi kormányrendelet írta elő, hogy az uniós projektek állami és önkormányzati kedvezményezettjei esetében a szállítók számára kötelező 30 százalékos előleg biztosítása a közbeszerzések során. Az előlegek összértéke jelenleg 75,6 milliárd forint.

A Magyarország által eddig lekötött európai uniós támogatások közel fele az önkormányzati és központi költségvetési szektorhoz kötődik. A szféra közismert, hosszú évek óta fennálló fizetőképességi problémái nemcsak a fejlesztések megvalósítását, hanem végső soron az eredményes forrásfelhasználást is veszélyeztetik. A Kormány és az NFÜ azért is kezeli kiemelt helyen a szállítói előleg alkalmazását, mivel ez hatékonyabbá teheti az uniós források lehívását - áll az NFÜ közleményében.

Az intézkedés hatására a projektek végrehajtóinak így nem szükséges a számlák kifizetéséig a beruházásokat saját erőforrásból finanszírozniuk, aminek köszönhetően új lendületet kaphat az önerőhiány miatt elakadt projektek megvalósítása.
 
A szállítói előleg fő előnye, hogy azzal a vállalkozói szerződésben vállalt teljesítés legvégén kell csak elszámolni. Az új konstrukcióban közvetlenül a beruházáson munkát végző fővállalkozó kapja a pénzt, a fizetési láncolatból kihagyva a kedvezményezettet.
 
További könnyebbség, hogy a szállítói előleg biztosítékaként természetes személy akár 150 millió forint összegig is vállalhat kezességet. A kezességvállalás, mint lehetséges garanciavállalási forma ugyanakkor kedvezőbb helyzetbe hozza a támogatás igénylőt, mivel a banki ügymenettől eltérően nem kell a jelentős összegű garanciavállalási díjat megfizetnie és a forrásfelhasználás is biztonságosabbá válik. Továbbá előny az is, hogy jövedelem, ingatlan, gépjármű is szolgálhat a kezességvállalás fedezetéül.