Magyar gazdaság

Cséfalvay: fordulóponthoz érkezett a magyar gazdaság

A 2014-2020 közötti uniós források legalább felét közvetlen gazdaságfejlesztésre, ezen belül a kis- és középvállalati szektor fejlesztésére kell fordítani, szemben a most befejeződő hétéves ciklus 16 százalékával - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy konferencián kedden.

A Századvég Alapítvány budapesti rendezvényén az államtitkár kijelentette: olyan fordulóponthoz érkezett a magyar gazdaság, ahol a multik, illetve a nagyvállalatok a kutatás-fejlesztés révén egyre nagyobb hozzáadott értéket állítanak elő, és ehhez a folyamathoz szükséges felzárkóznia a kkv-szektornak.

Cséfalvay Zoltán értékelése szerint a január elsejétől belépő új adók, a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati (kiva) egyaránt lehetőséget ad a kkv-szektor adóterheinek jelentős csökkentésére. Hozzátette: mind a két adóforma (egyenként) évenként 25-30 milliárd forint adókönnyítést jelent a vállalkozások számára.

Az adórendszer szerkezetileg lezártnak tekinthető, a változások gyümölcse remélhetőleg egy-két éven belül beérik, s a vállalkozások érezni fogják, hogy könnyebbé vált a helyzetük - mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Joint Venture Szövetség (JVSZ) adókonferenciáján.

Szerinte a kisvállalati adóban (kiva) még elképzelhető kisebb módosítás, a visszajelzések alapján ugyanis az áttérés folyamatában vannak korlátok. A munkajövedelmekhez kapcsolódó szocpol kedvezmények nagyon kedvezőek sok vállalkozás számára, a kivában azonban nem kapják meg, lehet, hogy itt is lesznek változások - tette hozzá.

Cséfalvay gazdaságfejlesztés kiva kisadó adó kata gazdaság fordulópont
Kapcsolódó cikkek