Győri Enikő azonban kiemelte: mindenképpen fontos döntések születnek majd az eurózóna integrációjának mélyítése terén, azonban ezek eredményei nem azonnal jelentkeznek majd, hanem a jövőre vonatkozó irányokat, menetrendet jelölik ki.

Az eurózóna mélyítésének első lépése a bankunió lesz, amelynek első szakasza a közös bankfelügyelet kialakítása. Utóbbi ügyben egy korábbi vállalás értelmében idén meg kell állapodniuk a tagországoknak.

A vita most arról szól, hogy a felügyelet hatásköre a bankok mekkora körére terjedjen ki, csak a nagyobb pénzintézetekre vagy minden eurózónabeli bankra. Ez ügyben az uniós pénzügyminiszterek tanácsának mai ülésén megszülethet a megállapodás, ha nem, akkor a bankfelügyeletről szóló döntés a holnap kezdődő csúcsra marad.

Lapunk azon kérdésére, miszerint Magyarország a mostani csúcson hoz-e döntést a bankunióban való részvételről, Győri Enikő azt mondta: a bankfelügyeletről szóló közösségi jogszabály elfogadása várhatóan jövőre tolódik, miután a kérdésben az Európai Parlamentnek is együttdöntési joga van. Ebből adódóan Magyarország csak majd az EP döntése után tud majd felelősen dönteni a kérdésben, miután addigra alakul ki a jogszabály végleges formája.