Magyar gazdaság

A Nomura elemzőjét is sokkolták Matolcsy kijelentései

„Hiba volt a forintot erősíteni az infláció féken tartása érdekében; hibás döntés volt 2010 előtt erősen tartani a forintot; Magyarországnak szakítania kell a hagyományos gazdasági modellekkel” – ilyen megjegyzéseket olvashattunk a napokban a nemzetgazdasági minisztertől. A forint nagyon nem szereti ezeket – szögezi le Peter Attard Montalto, a Nomura igazgatója.

A szakember elismeri: a szóban forgó megjegyzések számára is sokkhatást jelentettek. „A kormányzati, illetve Fidesz-közeli kapcsolatok alapján ezidáig úgy értettem – magyarázza Montalto –, hogy miközben nem értenek egyet Simor András nyilvános megnyilatkozásaival, azt azért tudják, hogy az árfolyamot kontroll alatt kell tartani a háztartások és a vállalatok magas devizahitel-állománya miatt. Ezért is mondtuk a 2010-es választások idején, hogy az emberek zsebén keresztül közvetlen kapcsolat vezet az árfolyamtól és a választói támogatáshoz.”

Magyarország nem felel meg a hagyományos gazdasági modellnek, amely szerint a gyenge deviza jó, éppen ellenkezőleg: a gyenge deviza fogyasztásra gyakorolt negatív hatása (a jelzáloghitelek miatt) nagyobb, mint az exportra gyakorolt pozitív hatás. „Azt hittem, hogy ezt Matolcsy megértette” – írja Montalto, aki szerint a miniszter most talán azt gondolja: a növekedéshez egyedül az exporton keresztül vezet út.

A piac felfigyelt a miniszter azon megjegyzéseire is, amelyek szerint a fejlett országok jegybankjainak mintájára unortodox monetáris politikai eszközökre lesz szükség. Nem számít, hogy Matolcsy vagy másvalaki foglalja el az MNB elnöki székét – véli Montalto, aki szerint a legvalószínűbb egy Fidesz-párti tudós jelölése. Bárki lesz – ahogy a külső tagokat is – kötni fogja a kormány (és Matolcsy) által diktált „stratégiai partnerség”.

A piacnak ezzel kapott egy előzetes képet arról, mi történik majd március elejétől – zárja jegyzetét Montalto.

Nomura Matolcsy György peter attard montalto
Kapcsolódó cikkek