Magyar gazdaság

NGM: 60 ezren választották az új adót

Az adatok jelenlegi feldolgozottsága szerint a kisadózó vállalkozások tételes adójára mintegy 51 ezer, a kisvállalati adóra vonatkozóan pedig közel 10 ezer bejelentkezés történt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kezdeti nagyszámú érdeklődést tekintve a kis adózók tételes adója igazán komoly segítség lesz a hazai mikrovállalkozásoknak, de lényeges könnyebbséget nyújt az egészen kicsi, mondhatni önfoglalkoztató vállalkozások számára is – írja az NGM.

Szerintük a kisvállalati adóról kétség kívül elmondható, hogy egy teljesen új szemléletet honosít meg a hazai adózásban. Az új adónem nyújtotta előnyök kiszámíthatóságára a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly egy adókalkulátort tett közzé, amelyet a bejelentkezésre nyitva álló határidőig mintegy 25 ezren használtak, és pozitív eredmény, hogy az érdeklődők nagy része a váltás mellett döntött. 

A kisvállalati a tárca becslései szerint többszázezer vállalkozásnak nyújt kedvezőbb adózási feltételeket. Ennek a csoportnak a „kemény magját”, a legnagyobb nyerteseket azonban az ennek töredékét jelentő, 5-25 fős vállalkozások adják (40-50 ezer vállalkozás). Ez a csoport számosságában kevésbé jelentős, de a foglalkoztatásban betöltött súlya számottevő, így az átlépők számát figyelembe véve az új adónem számos munkavállaló foglalkoztatását segítheti elő.

A kisvállalati adó koncepciója alapján az NGM szerint elmondható, hogy a tőke- és a munkajövedelmek egységes adóztatásának megteremtésével jelentős elmozdulást jelent egy foglalkoztatás-barát adórendszer irányába, továbbá a korábbiaknál jobban célzott, egyszerűbb keretrendszert alakít ki a dinamikus növekedésre képes kisvállalatok versenyképességének javítása érdekében.

A számokat tekintve kiemelendő, hogy a kisadózók tételes adója az év bármely hónapjában választható, így a mikrovállalkozások körében várhatóan évközben is sokan döntenek majd a tételes adózás mellett. A kisvállalati adóval kapcsolatban pedig a nemzetgazdasági tárca bízik abban, hogy miután az alkalmazás során a könyvelői szakma is jobban megismeri ezt az adózási szemléletet, a későbbiekben lényegesen bővül majd az új adónemet választók száma.

NGM kisadó új adó
Kapcsolódó cikkek