Magyar gazdaság

Kiábrándító lehet a magyar GDP-adat

A magyar recesszió mélyülhetett a tavalyi év utolsó három hónapjában elemzők szerint. A visszaesés még nagyobb lehetett, mint amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön jelzett. Az MNB tovább csökkentheti az irányadó kamatot a rossz gazdasági teljesítmény miatt, de egyes londoni elemzők szerint védekező jellegű kamatemelésre is kényszerülhet.

Az ipari termelés tovább esett Magyarországon – írják a Citigroup közgazdászai. Az ipar 2,5 százalékkal esett tavaly decemberben az előző hónaphoz képest. Az adat negatív meglepetést okozott, amiben szerepet játszott az is, hogy lefelé módosították az előző havi adatokat.

A belföldi kereslet tekintetében nem láthatóak élénkülés jelei – állapítják meg a Citi elemzői. A tavalyi negyedik negyedévben a kiskereskedelmi forgalom visszaesett.

A Citi közgazdászai szerint mélyült a Magyarországon, 2012 negyedik negyedévében 2,1 százakkal eshetett vissza a az előző év azonos időszakéhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal február 14-én fogja közölni az előzetes becslést.

A tavalyi év egészében 1,7 százalékkal eshetett vissza a magyar GDP – írják a Citi közgazdászai. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban megjelent cikkében azt írta, hogy 1,5 százalékkal csökkenthetett a magyar gazdaság teljesítménye 2012-ben. Szerinte a recesszió az aszály, az elmaradt uniós beruházások, a fogyasztáscsökkenés és a bankok forráskivonása miatt következett be. Emlékezetes, a kormányzat érvényben lévő prognózisában 1,2 százalékos GDP-csökkenés szerepel.

Tovább vághat az MNB

A kiábránsító gazdasági adatok miatt, valamint a csökkenő inflációs kilátások hatására a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa további 25 bázisponttal csökkentheti az irányadó, jelenleg 5,5 százalékos kamatszintet – vélik a Citi elemzői.

A közelmúltbeli kormányzat részéről érkező verbális intervenció – ami a forint stabilizálását szolgálta – a döntéshozók érzékenységét mutatja a forint esésére. Márciusban megállhat a kamatvágási ciklus a Citi szerint, ha az forint 300-as szint fölé kerül az euróval szemben. Mindez a túlzott monetáris lazítással kapcsolatos várakozások miatt következhet be, de előrejelzésük alapján a kamatvágási ciklus folytatódhat ebben az évben.

Célkeresztben az elnökválasztás

Egyes londoni elemtők szerint a visszaemelését is szükségessé teheti, ha kiszámíthatatlanná válik a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája a jövő hónapban esedékes vezetőváltás után. A UBS londoni elemzői szerint az MNB még két, egyenként 0,25 százalékpontos enyhítéssel 5 százalékra csökkenti idén alapkamatát.

Hangsúlyozták, hogy a piac, különösen a forintárfolyam valószínűleg továbbra is "nagyon érzékenyen" reagál majd az MNB-elnöki jelöléssel kapcsolatos hírekre, és bár Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter neve merül fel a leggyakrabban, "továbbra sem lehet tiszta képet alkotni" az utódlással kapcsolatban.

A Világgazdaság Online kedden este megtudta, hogy Matolcsy György váltja Simor Andrást az MNB élén.

Az új MNB-vezetésnek várhatóan lesz valamelyes mozgástere, a forintárfolyam azonban a továbbiakban is korlátozó tényező marad a monetáris politikában a lakosság devizaalapú ingatlanhiteleinek nagy tömege miatt. Emellett a helyi piacon kibocsátott állampapírok jelentős külföldi tulajdonosi aránya is jelent bizonyos korlátot, ugyanis ha kiszámíthatatlanná válik a monetáris politika, és emiatt a befektetők kivonulnak a magyar piacról, ennek forintgyengítő hatása az eddigi kamatcsökkentések visszafordítására kényszerítheti az MNB-t a UBS londoni elemzőinek csütörtöki értékelése szerint.

A Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint ha az MNB élére a márciusi váltás során olyan jelölt kerül, akit a piac szoros politikai kötődésűnek ítél, az a magyar kockázati felárak emelkedését eredményezheti. A ház szerint a befektetői hangulat romlása ebben az esetben akár forintvédelmi célú kamatemelésre is rászoríthatja az MNB-t az idén.

A Goldman Sachs szerint tartós vagy nagyon gyors forintgyengülés - különösen, ha kötvénypiaci eladási hullám is követné - az enyhítési ciklus szüneteltetését okozhatja, ám a korábbi időszakoknál most kisebb a valószínűsége annak, hogy az MNB ebben az esetben kamatemeléssel védené a forintot. A GS londoni elemzői azzal számolnak, hogy a jegybank először inkább szóbeli, majd tényleges piaci intervencióval próbálkozna, mielőtt "vészhelyzeti kamatemeléshez" folyamodna.

alapkamat GDP makrogazdaság MNB Citi Goldman ipar recesszió kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek