Magyar gazdaság

Az EU-pénzek miatti megyeváltásról szavaz ma Nagykőrös

Népszavazást tartanak ma Nagykőrösön négy kérdésben.

A Pest megyei városban élők a referendumon dönthetnek arról, akarják-e, hogy a település a jövőben a dél-alföldi régióhoz tartozó Bács-Kiskun megyéhez tartozzon. 

A megyeváltással kapcsolatban Czira Szabolcs (Fidesz) polgármester korábban azt közölte az MTI-vel, hogy bár a helyieket foglalkoztató másik három üggyel "összevont" referendumot a képviselő-testület nyolc fideszes tagja kezdeményezte, sokak régi óhaja teljesülne, ha a település (egyben járási székhely) Bács-Kiskunhoz csatakozna. Ennek fő oka, hogy mivel a közép-magyarországi régióhoz tartoznak - amelynek Budapest is része -, a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak. 

A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös - hangsúlyozta a polgármester. Szerinte a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire. 

A Bács-Kiskun megyei közgyűlés nemrégiben úgy határozott, hogy adandó alkalommal befogadná a Pest megyétől elváló Nagykőröst. Az MTI információi szerint a megyeváltás leghamarabb 2014 tavasza után valósulna meg, így nem kellene átrajzolni az országgyűlési választások körzettérképét.

Arra is választ várnak a polgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy több új munkahely létesüljön Nagykőrösön, hogy a munkahelyteremtés érdekében a város segítse a helyi konzervgyár termelésének újraindítását, valamint hogy az önkormányzat saját segélykeretét munkahelyteremtésre fordítsa.

A referendumra a település csaknem 20 ezer választópolgárát várják. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele leadja voksát, míg egy-egy kérdést tekintve az eredményesség feltétele, hogy a szavazók több mint a fele ugyanúgy válaszoljon rájuk.

A megyeváltás kérdésében a helyi népszavazás véleménynyilvánító, mivel ez ügyben a döntés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, míg a további három kérdésről alkotott többségi álláspont figyelembevétele kötelező a nagykőrösi képviselő-testület számára.

Népszavazás Nagykőrös uniós régió
Kapcsolódó cikkek