Magyar gazdaság

Eurómilliárdokba kerül Franciaországnak a gazdagok megadóztatása

A tavaly ősszel bevezetett gazdagok adója (75 százalékos adó az több mint egymillió eurót meghaladó jövedelem után) órási tőkekiáramlást idézett elő Franciaországban, emiatt 70 milliárd euró hagyta ott az euróövezet második legnagyobb gazdaságát.

Erre utalnak az Európai Központi Bankhoz telepitett Target 2 európai bank-clearingrendszer adatai. Az eurótérségben lévő bankok határon átmenő fizetései e rendszeren keresztül futnak.

A szaldó alakulása Franciaországban egyértelmű képet mutat: az ország ugyanis a korábbi magas Target-2 kötelezettségeit tavaly csaknem teljes mértékben (2,6 milliárd euróra) leépítette. Októberben aztán határozat született a gazdagok adójáról,  és egy hónapon belül a Target-kötelezettségek 2,6 milliárdról 46 milliárdra nőttek, majd novemberben már 75 milliárd euróra. Azóta ezen a szinten vannak. Az Európai Központi Bankkal szemben fennálló francia kötelezettségek magasabbak, mint Görögországé. Csak Spanyolország és Olaszország szerepel a jegybanknál jobban eladósodva. Az a tény, hogy a negatív szaldó tartósan ilyen magas, arra utal, hogy a francia bankok a lyukat a tőkekiáramlás során jegybanki pénzzel tömték be.

Kapcsolódó cikkek