Magyar gazdaság

Fordulat Európában? – ’A megszorítások politikája a múlté’

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter hétfőn Madridban mutatja be Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszterrel azt a programot, amelynek célja a beruházások bővítése Spanyolországban, és amely Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerint Európa egészének mintául szolgálhat.

Az elemzők szerint az európai gazdaságpolitikai irányvonal változására utal, hogy már Schäuble is, akit „a megszorítások bajnokaként” tartottak számon, olyan eszközöket keres, amelyekkel lendületet lehet adni az eurózóna recesszióban lévő gazdaságának.

Reagálni kell a gazdasági folyamatokra, ezt tesszük Németországban is – magyarázta Schäuble pénteken egy pártgyűlésen. „Nem vagyunk bürokratikusak, nem vagyunk ostobák. Ha a gazdaság zsugorodik, akkor nem kell újabb megszorításokkal gyorsítani a visszaesést” – tette hozzá. Steffen Kampeteer pénzügyminiszter-helyettes pedig arról beszélt, hogy az euróövezet költségvetési szabályai nem merevek. A héten Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is jelezte: szeretné, ha a maastrichti deficitcél elérésére országa plusz két év haladékot kapna.

A megszorítás a tegnap politikája, Európában legalábbis – idézi a Bloomberg Joachim Felst, a Morgan Stanley vezető közgazdászát. Ez pedig az optimizmust táplálja, elősegítheti, hogy az év második felében bekövetkezzen egy pozitív fordulat a világgazdaságban.

Wolfgang Schäuble Mariano Rajoy megszorítások
Kapcsolódó cikkek