Elképzelhető, hogy több milliárd euró uniós kohéziós támogatás kifizetését nem tudja teljesíteni az idei év második felében az Európai Bizottság az EU fejletlenebb régiói számára – írja az EUobserver Janusz Lewandowski költségvetési EU-biztosnak az EP szakbizottsága előtt tartott hétfői tájékoztatója alapján.

A Bizottság azért küzd cashflow-problémákkal, mert az elmúlt években elfogadott uniós költségvetések rendre egyre jobban elmaradtak a valós igényektől. A brüsszeli testület számításai szerint 11,2 milliárd euróval kellene kiegészíteni az EU költségvetését, hogy teljesíteni tudja az idei kifizetéseket, amelyek a tagállamok által jóváhagyott és megvalósult projektek számláinak kiegyenlítését szolgálnák.

A 11,2 milliárdos összegből 9 milliárd kohéziós fejlesztésekre, a többi 2,2 milliárd agrárkifizetésekre és az EU külpolitikájának kiadásaira szükséges. A teljes összegből 2,6 milliárdot tesz ki az a tétel, ami az előző évekről áthúzódó kifizetetlen számlákat jelent.

A Bizottság szerint a fő problémát az okozza, hogy az Európai Parlament és a miniszteri tanács tavaly év végén 132,8 milliárd euróban maximálta a 2013-as tényleges kifizetések mértékét, amivel 5 milliárd eurót faragott le a bizottság költségvetési javaslatából, a 2012-es szinthez képest is 2,9 milliárd euróval alacsonyabban határozva meg a kifizetések szintjét.