Magyar gazdaság

Nagy eredményekről írt az NGM: Egyre több anya dolgozik

Magyarországon tavaly több mint 190 ezer - 6 év alatti kisgyermeket nevelő - anya dolgozott, derül ki az Eurostat április közepén nyilvánosságra hozott adataiból. Ez a szám 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban, sőt 2005 óta nem volt ilyen magas érték. E növekedés 2,1 százalékos foglalkoztatási ráta bővülést jelentett, így e nők 36,1 százaléka dolgozott a múlt évben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány „komoly lépéseket tett az elmúlt két évben, hogy segítse a nők életét, munkaerőpiaci jelenlétüket a gyerekneveléssel egyidőben, a családi adórendszer bevezetésével, amely elismeri a gyermekneveléssel együtt járó munka értékét” – közölte az NGM.

Szerintük a 2012 júliusában hatályba lépett új Munka Törvénykönyve megteremtette azt a keretrendszert, ami elengedhetetlenül szükséges egy rugalmasabb, családbarát kialakulásához.

Várhatóan tovább növeli majd az anyák elhelyezkedésének esélyeit a 2013. januárban életbe lépett Munkahelyvédelmi Akcióterv, prognosztizálja az NGM. „Ennek segítségével a munkaadói járulékkedvezmény érdekeltté teszi a munkaadókat, hogy minél nagyobb arányban foglakoztassanak kisgyermekes nőket” – fejtik ki. A munkáltatónak ez a támogatás 3 év alatt 858 ezer forint megtakarítási lehetőséget jelenthet.

A kisgyermekesek mellett 2,3 százalékkal bővült azon anyák foglalkoztatási rátája is, akiknek a legfiatalabb gyermeke 6-11 éves, és így megfeleződött e csoport lemaradása az uniós átlagtól.

Az NGM szerint nagy eredmény, hogy ezen csoportból az 1 vagy 2 gyermekes anyák már többen dolgoznak Magyarországon, mint az unióban. Azon anyáknak, akiknek a legfiatalabb gyermeke már elérte a 12 éves kort, több mint háromnegyede dolgozik, a foglalkoztatási rátájuk 4,1 százalékkal magasabb, mint az uniós átlag.

munka NGM anya kisgyermekes anya
Kapcsolódó cikkek