Magyar gazdaság

Rekordot döntött a tőkebeáramlás

Rekordot döntött tavaly mind a működőtőke-beáramlás, mind a működőtőke-kivitel; a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) értékelése szerint ebben elsősorban egyedi tételek játszották a főszerepet.

Tavaly 10 milliárd 462 millió euró értékű külföldi közvetlentőke-befektetés valósult meg Magyarországon, ami 6,7 milliárd euróval kedvezőbb az előző évinél, és minden eddiginél nagyobb beáramlást jelent.

A magyar vállalatok által 2012-ben külföldön végrehajtott közvetlentőke-befektetés értéke 8 milliárd 210 millió euró volt, ez 5 milliárd euróval több, mint egy évvel korábban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint a közel 10,5 milliárd eurónyi magyarországi tőkebefektetésből mintegy 4,7 milliárd euró volt a egyéb és újra befektetett jövedelem, és 5,76 milliárd eurót tett ki az egyéb tőkemozgás egyenlege.

Az egyedi tételekről, konkrét vállalati tranzakciókról az MNB nem ad ki adatokat, az MTI érdeklődésére a jegybank annyit közölt: az egyedi tételek közé tartozik általában a tőkeemelés, hitelfelvétel, a követelések leépítése, továbbhitelezés forrása.

Az NGM a tavalyi rekordok kapcsán ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a működőtőke be- és kiáramlás egyenlege 2008 óta a legkedvezőbb, 2,251 milliárd euró volt, azaz a beáramló külföldi közvetlen tőke egyenlege ennyivel haladta meg a magyar vállalatok által külföldön megvalósított befektetések értékét. Hozzáteszik, hogy ebben a kedvező fejleményben nem játszottak szerepet az egyedi tételek.

A tárca várakozása szerint 2013-ban a magyarországi közvetlentőke-befektetés 3 milliárd euró körül lehet az egyedi, nagy értékű tranzakciók - például az E.On gázüzletágának állami megvásárlása és úgynevezett "átfolyó tőke" nélkül. Középtávon éves átlagban 3,5 milliárd euró értékű tőkebeáramlás várható, szintén egyedi tételek nélkül.

A magyar közvetlentőke-befektetés külföldön - egyedi tranzakciók nélkül - 1 milliárd euró körül lehet az idén, középtávon pedig átlagosan évi 1,5 milliárd eurós összeget vár az NGM.

A külföldi közvetlentőke-befektetések magyarországi állománya együttesen 78,5 milliárd euró volt 2012 végén, ami a arányában a legmagasabb, illetve egy főre vetítve a második legmagasabb a közép-európai térségben.

A GDP arányában a magyarországi állomány 80,3 százalék. Csehországban ugyanez a mutató 67,7 százalék, Szlovákiában (2012. szeptember végén) 57,4 százalék, míg Lengyelország 45,8 százalékkal és Románia 42,4 százalékkal erősen lemaradó a térségben.

Az egy főre eső külföldi tőkebefektetés Magyarországon 7929 euró, a második legmagasabb a közép-európai térségben Csehország után, ahol 9834 euró ez a mutató. Szlovákiában (2012. szeptember végén) 7554 euró, Lengyelországban 4537 euró külföldi tőkebefektetés jut egy főre, míg Romániában mindössze 2617 euró.

Magyarországon a közvetlentőke-befektetések állományának 78,6 százaléka az Európai Unióból érkezett, a legtöbb Németországból, az állomány 26,4 százaléka. A befektetések döntő része a szolgáltató ágazatokba és a versenyképes feldolgozóipari ágazatokba, például a járműgyártás, számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása területére áramlott.

A magyar vállalatok által külföldön végrehajtott közvetlentőke-befektetések állománya tavaly év végén 26,3 milliárd euró volt, ami a GDP arányában a legmagasabb, illetve egy főre vetítve a második legmagasabb a közép-európai térségben. A GDP arányában a magyar állomány 27 százalék, Szlovénia a második 16,7 százalékkal, Lengyelországban 11,4, Csehországban 7,5 százalék, Szlovákiában (2012. szeptember végén) 5 százalék ez a mutató, Romániában pedig mindössze 0,8 százalék.

Magyarországon egy főre 2660 euró működőtőke-kivitel jut, Szlovéniában 2875, Lengyelországban 1132, Csehországban 1094, Szlovákiában (2012. szeptember végén) 663 euró és Romániában 51 euró.

A magyar közvetlentőke-befektetések állományának döntő része a szolgáltató ágazatokban és a kőolaj-feldolgozás ágazatban található, a befektetések 32,1 százaléka Kelet-Közép-Európában valósult meg.

tőke tőkebeáramlás
Kapcsolódó cikkek