Magyar gazdaság

Befutott a hét híre, hatalmas pozitív meglepetés

Bombajó számokkal lepte meg a piacokat a washingtoni munkaügyi minisztérium.

Az USA nem mezőgazdasági szektoraiban az év hatodik hónapjában 195 ezerrel nőtt az álláshelyek száma – jelentette be a washingtoni munkaügyi minisztérium, amely jelntősen fölfelé módosította az áprilisi és a májusi adatokat is.

Az áprilisi adatot 149 ezerről 199 ezerre, a májusit 175 ezerről 15 ezerre módosították. A világ legnagyobb gazdaságában a második negyedévben így átlagosan 196 ezerrel nőtt havonta az álláshelyek száma, ez alig marad el az első negyedévi 207 ezertől.

A júniusi adat messze meghaladta az elemzői várakozásokat, a MarketWatch konszenzusa például 155 ezer volt. A munkanélküliségi ráta maradt a májusi, 7,6 százalékos szinten, a munkaerőpiacra belépők számának növekedése miatt. (Amennyiben mindenkit figyelembe vesznek, aki teljes állású munkát keres – de nem talál –, úgy az arány 14,3 százalék.)

Júniusban a legnagyobb mértékben a bárok, éttermek és szállodák növelték alkalmazottaik számát, itt az álláshelyek száma 70 ezerrel nőtt. A szakmai szolgáltatók 53 ezerrel, a kiskereskedelem 37 ezerrel, az egészségügy 20 ezerrel járult hozzá az álláshelyek számának növekedéséhez. A feldolgozóiparban ugyanakkor 6000-rel csökkent az álláshelyek száma.

Az átlagos órabér májushoz képest 10 centtel, 24,01 dollárra emelkedett, ez 0,4 százalékos emelkedést jelent, amire 2008 novembere óta nem volt példa.

Az adatokat elemző szakértők egyöntetű véleménye, hogy az erős munkaerőpiaci adatok fényében a Fed – Ben Bernanke június 19-i bejelentésével összhangban – szeptemberben megkezdheti a mennyiségi lazítás kivezetését.

A 10 éves kötvények hozama 2,7 százalék közelébe emelkedett, amire 2011 óta nem volt példa.

USA munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek