Magyar gazdaság

Bernanke tovább szórja a pénzt – Szárnyalnak a piacok

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke továbbra is szükségesnek tartja az alacsony irányadó kamatlábat és a masszív kötvényvásárlásokat.

"Az igen expanzív pénzpolitika az, amire az amerikai gazdaságnak a belátható időben szüksége van" - jelentette ki Ben Bernanke. A helyzete ugyanis még nem olyan jó, mint ahogy azt a munkanélküliségi ráta sejtetni engedné. Ezenkívül a közkiadások márciusban bevezetett mélyreható csökkentése még nem érezteti teljes hatását.

Ben Bernanke úgy véli, az viszont eközben még mindig olyan csekély, hogy folytatni lehet a jelenlegi politikát. A Süddeutsche Zeitung szerint hasonló hangvétel érzékelhető azokból a jegyzőkönyvekből, amelyek a Fed június közepén tartott üléséről készültek: A Nyíltpiaci Bizottság számos tagja ugyanis az ülésen meg volt győződve arról, hogy a munkaerőpiac helyzete még további javulásra szorul, mielőtt a Fed megfékezné azt az ütemet, amellyel pénzt pumpál a lassan élénkülő gazdaságba.

A Nyíltpiaci Bizottság több tagja úgy gondolja, hogy az eszközvásárlási programot 2014-ben is folytatni kell.

Az európai vezető tőzsdeindexek 1-1,3 százalékos emelkedést mutatnak a nyitást követően. A piaci hangulatot javította, hogy a Fed elnöke elköteleződést mutatott a laza monetáris politika folytatása iránt.

A bajor lap szerint hetek óta izgalomban tartja a pénzpiacokat az a kérdés, hogy mikor kell megfékezni a kamatok alacsony tartását célzó kötvényvásárlásokat. Jelenleg az Federal Reserve minden hónapban 85 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba jelzálogpapírok és államkötvények vásárlása révén, hogy lenyomja a kamatokat. Az olcsó pénzzel akarja a gazdaságot beindítani.

Június végén tett Bernanke első ízben halvány célzást adott arra, hogy idén elkezdődhetne a kötvényvásárlások csökkentése. Erre a részvénypiacokon jelentős kockázatkerülés alakult ki.

Világgazdaság Online-->

pénznyomtatás Bernanke pénz
Kapcsolódó cikkek