Magyar gazdaság

Leminősítette az euróövezet mentőalapját a Fitch

Megvonta az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (European Financial Stability Facility, EFSF) lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú osztályzatát hétfőn a Fitch Ratings, miután a múlt héten a második legnagyobb EFSF-garanciavállaló eurótagállamtól, Franciaországtól is elvette az "AAA" szuverén minősítést.

A nemzetközi hitelminősítő hétfő este Londonban bejelentette, hogy a pénzügyi stabilitási eszköz hosszú futamú és garanciával fedezett osztályzatát az eddigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra süllyesztette.

Ennek előzményeként, múlt pénteken a Fitch ugyanilyen mértékben rontotta a második legnagyobb euróövezeti gazdaság, Franciaország hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának besorolását.

Az EFSF hétfői leminősítéséhez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemeli, hogy a francia adósosztályzat rontása után a stabilitási eszköz hosszú lejáratú adósság-kibocsátásait már nem fedezik teljes mértékben "AAA" minősítésű szuverén adósok garanciavállalásai.

A Fitch kimutatása szerint jelenleg az EFSF által kibocsátott hosszú lejáratú adósságok 100 százalékát vegyesen fedezik "AA plusz" és "AAA" osztályzattal ellátott eurógazdaságok szuverén garanciái.

Abban az esetben, ha egy vagy több "AAA", illetve "AA plusz" besorolású garanciavállaló - név szerint Németország (AAA), Franciaország (AA plusz), Hollandia (AAA) Ausztria (AAA), Finnország (AAA) és Luxemburg (AAA) közül valamelyik - szuverén besorolása "AA plusz" szint alá romlik a Fitch Ratings nyilvántartásában, és ennek következtében a legalább "AA plusz" osztályzatú szuverén adósok garanciáival biztosított EFSF-adóssághányad 100 százalék alá csökken, akkor a Fitch ismét felülvizsgálja az EFSF hosszú futamú adósság-kibocsátói besorolását - áll a hitelminősítő hétfő esti londoni elemzésében.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor''s már másfél éve megvonta az EFSF-től az "AAA" hosszú távú osztályzatot, miután előzőleg kilenc euróövezeti tagállam adósbesorolásait rontotta, és ennek keretében megvonta két EFSF-garanciavállaló eurótagállamtól, Franciaországtól és Ausztriától is az "AAA" szuverén minősítést.

A nagy eurógazdaságok leminősítéseinek komoly jelentősége lehet az euróövezeti válságkezelő rendszerek piaci finanszírozási költségei szempontjából, mivel e mechanizmusok legnagyobb szuverén garanciavállalói a központi valutauniós országok, mindenekelőtt Németország után Franciaország.

A legnagyobb EU-gazdaságok közül már csak Németországnak van mindhárom globális hitelminősítőnél - Moody''s Investors Service, Standard & Poor''s, Fitch Ratings - "AAA" államadós-besorolása.

A világ legnagyobb gazdasági erőcentrumait sújtó hitelminősítési erózióra nagy londoni befektetési házak már jó ideje felhívták a figyelmet.

A JP Morgan globális befektetési szolgáltató csoport nemrégiben ismertetett átfogó felmérésében kimutatta, hogy 2007-ben a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát "AAA" elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott gazdaságok adták. A ház felmérése szerint azonban 2012 végén a globális GDP-értéken belül már alig 15 százalék volt azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre legalább két nagy nemzetközi hitelminősítő e lehetséges legjobb besorolást tartotta érvényben.

leminősítés mentőalap EU EFSF Fitch
Kapcsolódó cikkek