Magyar gazdaság

Orbán: csak a tanárok béremelése biztos, a többi kacsa

A tanárok béremelésén túl a kormány jelenleg nem tud kötelezettséget vállalni a közszféra más dolgozóinak fizetésemelésére - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

A pedagógusbérek növelésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: alapvető fontosságú, hogy a tanárok mennyit keresnek, ezért is döntött úgy a kabinet, hogy az egészségügyi dolgozóké után szeptembertől a pedagógusok bérét emeli, bevezetve az életpályamodellt.

A többi béremelés kacsa, mert bár "természetesen a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy kinek, mikor, milyen béremelést tudna még adni, de semmilyen kötelezettséget nem tudunk és nem tudok vállalni most a pedagógus-életpálya bevezetésén túl" - mondta Orbán Viktor.

A Magyar Nemzet kedden közölt információi szerint három lépcsős közszolgálati béremelésről határoztak a szombati kormányülésen. A lap arról írt, hogy 2014. január 1-jétől 15 százalékkal, egy évvel később újabb 10 százalékkal, míg 2016 első napjaiban további 5 százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók.

Giró-Szász András kormányszóvivő a napokban azt mondta, hogy a pedagógusokén túl, a más területein is elképzelhetőek bérfejlesztések, illetve egyéb programok beindítása is. Az NGM jelenleg vizsgálja, hogy ezeken a területeken "milyen mértékű és milyen ütemezésű lépések képzelhetőek el a növekedés prognózisának függvényében".

Balog Zoltán a kormány szombati döntését a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vasárnapi kongresszusán jelentette be az érintetteknek, hogy nagy valószínűséggel szeptember 1-jétől a béremelés 50 százalékát kapják meg a pedagógusok, a másik felét pedig a következő évben.

"A pedagógus-életpályamodellhez nemcsak a munkaterhelés növekedése tartozik hozzá, hanem a béremelés is, ezért annak minden elemét egyszerre kellene bevezetni a kormányzatnak" – mondta lapunknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Mendrey László meglepőnek nevezte Balog Zoltán bejelentését, miszerint a kormány a béremelést két részletben kívánja végrehajtani, miközben a terhelésük ez év szeptemberétől növekszik.

pedagógus bér tanárok bérfejleszt béremelés közszféra
Kapcsolódó cikkek