Magyar gazdaság

Az alacsony román áfától tartanak a magyar malomipari cégek

„A román példa azt mutatja, hogy az ottani kormány másképp látja az áfacsökkentés hatásait, mint az itteni” – nyilatkozta a Világazdaságnak Torba Tamás, a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért szóvivője annak kapcsán, hogy szeptemberben az általános 24 százalékról 9 százalékra csökkentik az áfát a kenyér előállítását érintő termékláncon Romániában. A döntést a napokban jelentette be Victor Ponta kormányfő. A lépés nyomán a költségvetésben várhatóan keletkező hiányt Románia az alkohol jövedéki adójának emelésével és egyes luxuscikkekre kivetett jövedéki adókkal fedezi.

Az áfacsökkentést egy éve szorgalmazó hazai csoport Torba elmondása szerint áprilisban tárgyalt utoljára a magyar kormány képviselőivel az itteni módosításról, ezt követően az egyeztetések elakadtak. Torba hozzátette: „a kész pékáru gyorsan forgó termékcsoport, ebben a körben különösen magas a feketekereskedelem aránya. A mindössze néhány óráig a pulton levő termékek sorsa ugyanis nehezen nyomonkövethető adminisztratív eszközökkel. Emiatt is szükséges lenne legalább ebben a körben bevezetni idehaza is a csökkentett áfát. Mi ugyan az összes alapvető élelmiszer esetében alacsonyabb áfát szeretnénk, de egy termékpálya esetén megvalósított csökkentés is jó kezdet lenne” – utalt Torba a román politikai nyilatkozatokra, amelyek nem zárják ki a lépés jövőbeli kiterjesztését más élelmiszerekre.

Jelentős árzavaró hatást fejt ki a piaci szereplők szerint a termékpályán a korrábiaknál hangsúlyosabban megjelenő feketegazdaság. A közelmúltban ugyanis átpártoltak a lisztpiacra azok az áfacsalók, akik a fordított áfa tavalyi bevezetéséig gabonakereskedelemmel foglalkoztak.

A jelenleg tapasztalható lisztárcsökkenés fő oka a gabonaárak mérséklődése mellett az az árleszorító hatás, amit az áfamentesen kereskedő feketéző szereplők kifejtenek a hazai piacra. Ha a román termékpálya egyes szintjein – így a liszten is – a korábbiaknál kevesebb lesz az áfatartalom, az további lehetőséget teremthet a két ország közötti tranzakciókkal csaló feketézőknek. A papíron kivitt, valójában idehaza értékesített liszt esetében ugyanis szeptembertől csak a 9 százaléknyi román áfát kell megfizetni, míg idehaza áfamentesen, vagyis 27 százaléknyi árelőnnyel lehet értékesíteni a terméket. Az olcsóbbá váló román liszt a legális szereplőknek is tartogat lehetőséget – és egyben fenyegetést jelenthet a hazai malomiparnak.

malomipar élelmiszer áfa
Kapcsolódó cikkek