Magyar gazdaság

Költségvetés: Hamarosan a KT előtt a jövő évi tervezet

A Költségvetési Tanács (KT) szeptember 23-án készíti el a jövő évi költségvetés tervezetéről szóló véleményét - közölte a KT elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Kovács Árpád elmondta, hogy a jogszabályok szerint a tanácsnak tíz nap áll rendelkezésére a költségvetési tervezet véleményezésére, és tudomása szerint szeptember 13-án, pénteken kapják meg a szaktárcától az előterjesztést.

Kovács Árpád fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a jövő évi büdzsé kapcsán a KT is készít alternatív makrogazdasági kitekintést. Ehhez a GKI Gazdaságkutató Zrt., a Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzéseit, továbbá a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék munkatársai által készített elemzéseket és megállapításokat, valamint az üzleti szereplők prognózisait is felhasználják.

Az államháztartási törvény szerint a kormány szeptember 30-áig nyújtja be az Országgyűlésnek a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, amit a stabilitási törvény előírásai alapján egyeztet a Költségvetési Tanáccsal.

A KT elnöke elmondta azt is, hogy a tanács szintén szeptember 23-án, hétfőn ad nyilatkozatot az idei büdzsé módosításának zárószavazásához is.

A kormány szombaton nyújtotta be az idei büdzséhez módosításait, amelyek összesen 171 milliárd forinttal növelik a költségvetés központi alrendszerének hiányát, az uniós módszertan szerinti hiánycélt ugyanakkor vélhetően nem veszélyeztetik. Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslat alapján a 2013-as költségvetés bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege 16 376 milliárd forintra nő, így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra emelkedik.

A Költségvetési Tanács a magasabb kiadások mellett is elérhetőnek tartja a GDP-arányos hiánycélt, de figyelmeztet a növekvő kockázatokra, és fokozott gazdálkodási fegyelmet tart indokoltnak.

KT költségvetés
Kapcsolódó cikkek