Magyar gazdaság

Százmilliárdos adócsalás

Csak tavaly összesen 121 milliárd forint értékű pénzügyi és gazdasági bűncselekményre, döntően adócsalásra derítettek fényt a NAV pénzügyi nyomozói, amelyből 28 milliárd forint térült meg. A büntető-, szabálysértési, és jövedéki eljárásokban a NAV több mint 10 milliárd forint értékben foglalt le különböző termékeket.

A pénzügyi és gazdasági bűncselekmények legnagyobb részét a költségvetési csalással, zömmel adócsalással okozott esetek teszik ki. A pénzügyi nyomozók által tavaly felderített 14.389 bűnesettel összesen 121 milliárd kárt okoztak az elkövetők a magyar államnak, amiből csak az adócsalás 94,86 milliárdot képviselt – tudta meg a Világgazdaság Sárközi Alexandrától. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője elmondta: miközben a 121 milliárd forintból tavaly csaknem 28 milliárd forint megtérült, a pénzügyi nyomozók működésére az állam 7,7 milliárd forintot költött.

De nem csak a gazdasági bűncselekmények felderítése kerül sokba. A lefoglalt hamis termékek, ingóságok tárolása, szállítása, kezelése is évi több száz milliót emészt fel - mondta Pártos Csaba, a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának alezredese. A legtöbb lefoglalt holmit az Áru-és Bűnjelkezelő Hivatal (NAV ÁBH) három raktárában, illetve vámépületekben őrzik, de vannak bérelt raktáraik is. Az egyszerűbb megítélésű igazgatási eljárásokban  akár fél év alatt is megszülethet a döntés arról, vissza kell-e szolgáltatni a lefoglalt árut a tulajdonosának,  a bíróságra kerülő bűnügyek bizonyítékai legalább két-három évig, de akár ennél jóval hosszabb ideig is a raktárakban porosodhatnak. Így nem csoda, hogy – mint Sárközi Alexandra közölte - ásványolaj termékből, illetve szeszből több mint 200 ezer liter, dohánytermékből 1.200 ezer karton, 160 tétel (kamion, raklap) műszaki cikk, 3010 tétel ruhanemű és több mint 500 gépkocsi vár sorsára jelenleg is a NAV ÁBH-nál.

A büntetőeljárások során tavaly 8,5 milliárd, idén szeptember 30-ig 5,7 milliárd forint értékben foglalt le különböző termékeket a NAV Bűnügyi Főigazgatósága. A szabálysértési eljárásokban lefoglalt áruk értéke tavaly 62,3 millió, idén szeptember 30-ig 43,6 millió forint volt. A jövedéki eljárásokban lefoglalt sör, bor, alkoholtermék, dohányáru és pálinkafőző berendezés értéke 2012-ben egymilliárdot, idén szeptember 30-ig 408 millió forintot tett ki. Végrehajtási eljárás keretén belül idén megközelítőleg 6,7 milliárd forint becsértékű ingóságot foglaltak le.

Mindemellett több mint 27,8 milliárd forintot tett ki azoknak az ingatlanoknak és ingóságoknak az értéke, amelyeket a NAV az úgynevezett vagyoni kényszerintézkedések során zárolt. A nagyobb bűnözők vagyonát blokkolásával az adóhatóság tavaly elvileg már az okozott kárérték csaknem 23 százalékát biztosítani tudta. A gyakorlatban azonban ebből csak az értékesítést követően jut pénzhez az állam, ami jelenleg csak az ügyek lezárását követően lehetséges, ami viszont akár több évbe is telhet.


Majdnem tizenkétezer árverés

A lefoglalt ingatlanokat hagyományos, míg minden mást főleg elektronikus árverésen értékesít a NAV, ezekből az idén majdnem tizenkét ezret tartottak. 2012-ben elektronikus ingóárverésekből valamivel több, mint egymilliárd, ingatlanárverésekből 230 millió forint folyt be. Idén október végéig 850 millió forint értékben árvereztek el ingóságokat és 240 millió forintért ingatlanokat. Az árverésből befolyt vételár – ahogyan a többi, végrehajtási cselekmény útján befizetett összeg – az adós adótartozását csökkenti, vagyis végső soron a központi költségvetés, illetve behajtás esetén a jogosult bevétele.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek