Magyar gazdaság

Ukrán üzletemberek keresztbe tennének az EU-s társulásnak

Prominens ukrán üzletemberek arra kérték Viktor Janukovics elnököt, hogy egy évvel halasszák el az Európai Unióval tervezett társulási egyezmény aláírását - jelenti a RIA Novosztyi az ukrán elnöki iroda közleményére hivatkozva.

Az orosz hírügynökség szerint azzal érveltek, hogy több időre van szükségük a tervezett szabadkereskedelmi övezetre való felkészülésre. Janukovics az ukrán nagyiparosok és vállalkozók szövetségének tagjaival megtárgyalta az EU-val való szorosabb kapcsolatok kérdését.

"Már most is óriási problémáink vannak Oroszországgal és Kazahsztánnal, ahová termékeinknek több mint 50 százaléka kerül" - jelentette ki Valentyin Landik ukrán üzletember.

Hozzátette, az Európai Unióval való egyezmény aláírása megnehezíti majd a vámunióba (Oroszországba, Kazahsztánba és Fehéroroszországba) irányuló exportot, és versenyképtelenné teszi a termékeinket."

Annatolij Kinach, a szakmai szövetség elnöke pedig azt nyilatkozta: "Az ukrán termelőket aggasztja a vámunió-beli stratégiai partnerekhez fűződő viszony helyzete." "Különösen érinti ez a magas hozzáadott értéket képviselő termékeket" - tette hozzá. 

társulás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek