Magyar gazdaság

A Fed elnökének "utolsó dobása"

Az ázsiai piacokon csütörtökön árfolyam növekedés következett be annak hatására, hogy a Federal Reserve elkötelezte magát arra, hogy alacsonyan tartja a kamatlábakat és csökkenti a gazdaságösztönző programot.

A japán Nikkei 225 index 1,7 százalékkal emelkedett, az ausztráliai ASX 200 pedig 2 százalékkal.

Az amerikai jegybank közlése szerint havonta 10 milliárd dollárral mérsékli az eddigi havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program összegét. Dél-Koreában és Indonéziában szintén emelkedtek a részvényindexek.

A BBC News brit tévé szerint elemzők úgy látják, a Fed döntése a kötvényvásárlási program összegének mérsékléséről azt is jelzi, a jegybank bízik benne, hogy az amerikai gazdaság tartós élénkülést mutat majd fel. Mindazonáltal egyes elemzők szerint a mérséklés mértéke kisebb volt a várnál.

A Handelsblatt, a német üzleti körök lapja "Bernanke utolsó húzása" című elemzésében arra mutat rá, hogy a Federal Reserve elnökének hivatali ideje legnagyobbrészt a válság leküzdésében telt el. Ezen egészen a tisztsége lejártáig semmi sem változik.

Egyelőre folytatódik a laza pénzpolitika, amely a konjunktúrát igyekszik megtámogatni. Csupán a havi kötvényvásárlások összege csökken januártól az eddigi 85 milliárd dollárról 75 milliárd dollárra.

A Fed nézete szerint ugyanis az amerikai gazdaság még nem gyógyult meg teljesen, legalábbis a beteg nincs ágyhoz kötve - írja a Handelsblatt.


 

Bernanke Fed
Kapcsolódó cikkek