Magyar gazdaság

Még mindig aggódik az euróért az olasz központi bank elnöke

Még mindig aggódik az euróért az olasz központi bank elnöke. Ignazio Visco vasárnapi lapinterjúja szerint a közös európai fizetőeszköz egészen addig veszélyben lesz, míg Európa országai nem haladnak előre a szorosabb gazdasági és politikai unió fele.

A Banca d''Italia elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja szerint az európai monetáris unió 2011-ben konkrét veszélyben volt. Mára ez a veszély nagyjából elmúlt, de még vannak kockázatok.

    Visco szerint a banki unió terve csak a tagállamok költségvetéseinek közösségi összehangolásával lehet teljes. "A szorosabb unióval minden egyszerűbb lenne" - nyilatkozta Visco az Il Messaggero lapnak. Az olasz központi bank elnökét az olasz bankszektor helyzetéről is kérdezték. Visco szerint a bankoknak még mindig gondjuk van a nem teljesítő hitelekkel. Ezek összege 75 milliárd eurót tesz ki, és szinte teljesen elviszik a bankok profitját.

"Ha ez folytatódna, akkor az alacsony profitabilitás tovább nehezítené a tőkemegfelelési követelményekből eredő gondokat, és befolyásolná a makrogazdasági hatásokkal szembeni ellenálló képességről alkotott piaci véleményeket" - mondta Visco.

Hozzátette, hogy a helyzet egyértelműen nehéz, de az olasz központi bank elkötelezett a szabályok betartatása mellett. Visco szerint ez a szigor is segít abban, hogy az olasz bankok jobban felkészítsék magukat 2014-re.

    Visco szerint a gazdasági adatok alapján Olaszország túljutott a gazdasági válság legnehezebb időszakán, de egyelőre nem vállalkozott annak megjósolására, hogy például hogyan alakul majd az olasz foglalkoztatottság.

EKB Ignazio Visco Banca d'Italia euró
Kapcsolódó cikkek