Magyar gazdaság

Bioélelmiszerek: újraszabályozná a minősítési rendszert az unió

Komoly szigorításba fogna Brüsszel a bioélelmiszerek minősítésének szabályozásában. Az Európai Bizottság álláspontja szerint sok biotermék nem igazán bio. A szakma szerint az EU-n belül nincs nagy baj, ami azonban Ázsiából jön, az sok esetben bizonytalan eredetű.

Jelentősen szigorítaná az Európai Bizottság a bioélelmiszerek minősítésének szabályrendszerét, mondván: az ebbe a kategóriába tartozó termékek egy része nem felel meg a fogyasztók által elvárt kritériumoknak.

A szabályozás változása pontosan még nem ismert, mivel Brüsszel mindeddig nem tette közzé a részletes álláspontját, de bizonyos szakmai elvárások léteznek, ezeken a pontokon tehát változás várható.

A közeljövőben napirendre kerülő módosítás során szigorúbb elvárásokat fogalmazhat meg Brüsszel az élelmiszerek összetevőit illetően, tiltólistára kerülhetnek egyes aromák és színezékek.

A szigorítás egyik szorgalmazója Dacian Ciolos. Az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa szerint a „bio” minősítés még mindig gyakran homályos várakozásokat takar, nem pedig világos előírásokat, és számos esetben értékesíthetők olyan bioélelmiszerek, amelyek nem száz százalékban bioösszetevőket tartalmaznak.

„Általában a biomozgalom nem ért egyet azzal, hogy gyökeresen új uniós szabályozásra lenne szükség, hiszen a jelenleg érvényben lévő szabályrendszer 2009-ben váltotta le a korábbit, a mostanihoz már jól alkalmazkodtak a szereplők, kezdjük megszokni” – nyilatkozta lapunknak Roszik Péter. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: tény, hogy bizonyos pontokon lehetne módosítani, esetleg fejleszteni a rendszert.

Roszik kifejtette: „az Európai Unión belüli bioélelmiszer-termelés alapvetően jól szabályozott, az ezekre vonatkozó jogszabályi környezet megfelelő és betartható. Az EU-ba irányuló, harmadik országokból származó importtal kapcsolatban azonban lehetnek aggályok. Elsősorban egyes ázsiai országokból származó biotermékek esetén felmerülhet, hogy az adott termék mégsem annyira bio” – fogalmazott.

Az uniós biogazdaságok számos élelmiszert meg tudnak termelni, ám vannak területek, ahol elkerülhetetlen az unión kívüli behozatal. Ilyenek lehetnek például egyes egzotikus fűszerek. Az Ázsiából származó egyéb termékeknél sem mindig garantált a biominősítés. „Egyes dömpingszerűen érkező termékeknél, például méznél, kölesnél vagy rizsnél előfordulhatnak vegyszermaradványok, és nem ismerjük az előállítás háttérszabályait sem, vagy azt, hogy ezeket mennyire tartják be. Elképzelhető, hogy egy adott élelmiszer joggal kapja meg a biominősítést, ám később nem ezt, vagy nem csak ezt csomagolják és értékesítik. Az unión kívüli biotermékek behozatalával kapcsolatban tehát indokolt a további szigorítás” – véli Roszik Péter.

Az ügyvezető szerint újraszabályozásra szoruló terület a forgalmazó helyek engedélyeztetése. „Míg a biotermékeket szigorú minősítés után lehet forgalomba hozni, az értékesítő pontoknak gyakorlatilag semmiféle feltételrendszernek nem kell megfelelniük” – mondta.

Nem keveredhetne kétféle termék

A jövőben egy mezőgazdasági területen csak hagyományos vagy csak bioélelmiszereket lehetne majd termeszteni. Brüsszel ezzel azt kívánja elérni, hogy a kétféle termék véletlen vagy szándékos keveredését meggátolja. Az elképzelések szerint változás várható abban is, ahogy a növényvédőszerek használatát ellenőrzik, a Bizottság véleménye szerint jelenleg bioélelmiszerként értékesíthetők olyan termékek is, amelyekben kimutatható a rovarirtószerek viszonylag magas szintje. Brüsszel azt szeretné elérni, hogy a a termékek előállítói garantálják, a növényvédőszerek szintje nem magasabb a bioélelmiszerekben, mint a bébiételekben. Szigorítás várható a szárnyasok és a sertések takarmányozásában is.


élelmiszer bioélelmiszer mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek